Верховний Суд визнав незаконним будівництво готелю у центрі Львова



готель на Міцкевича

Верховний Суд визнав незаконним будівництво готелю на площі Міцкевича у Львові та скасував рішення виконавчого комітету Львівської міської ради про затвердження  містобудівних умови та обмеження.

Оскільки площа Міцкевича розміщується в межах історичного ареалу м. Львова та на території об’єкта, внесеного до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і що за вказаною адресою розташована пам’ятка культури національного значення, розміщення готелю не відповідає категорії земель історико-культурного призначення, йдеться у повідомленні.

До теми: Що змінює в розбудові Львова історико-архітектурний план

Виконавчий комітет Львівської міської ради, ухвалюючи спірне рішення, не врахував фактичного правового статусу об’єкта всесвітньої спадщини «Львів – Ансамбль історичного центру», який внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є пам’яткою культурної спадщини національного значення, не взяв до уваги визначеної за законом категорії земельної ділянки, розташованої під таким об’єктом культурної спадщини, виду її використання, дозволеного законодавством, чинним станом на момент виникнення спірних правовідносин

Читайте також: Суб’єктивний рейтинг Львова за 2023 рік у галузі містопланування

Тож колегія суддів дійшла висновку, що містобудівні умови та обмеження, як і рішення про їх затвердження, є незаконними й такими, що порушують не тільки права позивачів, а й громадський інтерес до культурної спадщини відповідно до її значення для суспільства.

Йдеться, нагадаємо, про готель, який торік збудували на площі Міцкевича. Він викликав негативне обговорення серед містян через свій білий фасад, який не вписався в історичну частину міста.