У Львові завершують відбудову будинків, зруйнованих російськими ракетами



Відновлені будинки на Стрийській

На вулиці Стрийській у Львові завершують аварійно-відновлювальні роботи у будинках, які найбільше постраждали від російського ракетного обстрілу торік 6 липня.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

Наразі це перший етап робіт. Його, за словами заступника міського голови Львова з містобудування Любомира Зубача, планують завершити до середини лютого.

За словами посадовця, нині два будинки 62-й та 68-й є повністю готовими. Натомість через значні руйнування будинки 64-й та 66-й довелося фактично будувати наново. Тому тут роботи ще тривають.

Фото – Романа Балука. ЛМР

Будинки входять до історичного ареалу міста, тому йдеться не просто про відбудову, а про реставрацію пам’яток.

Найбільше постраждав 64-й будинок. В нього було пряме влучання ракети, тому будівельникам довелось відновлювати усі перекриття та стіни, починаючи з першого поверху. Щоб зберегти автентичність, у будівлях встановили дерев’яні вікна, а на даху кладуть черепицю, яку спеціально замовляли за кордоном.

Фото – Романа Балука. ЛМР

Наступний етап передбачає відновлення фасадів, сходових кліток і мереж. Далі – ремонт квартир. Він також буде профінансований з міського бюджету.

“Ще напрацьовуємо механізми, але вартість робіт людям місто компенсує. Питання – яку власне суму і яким буде алгоритм цієї компенсації. За дорученням міського голови, має бути чітка угода та зобов’язання, що гроші будуть витрачені на ремонт згідно з визначеним стандартом, адже це пам’ятка архітектури”,зазначив Любомир Зубач.

Нагадаємо, 6 липня 2023 р. відбувся наймасштабніший обстріл Львова. Тоді загинуло 10 людей, ще 48 зазнали травм. Руйнувань зазнали 17 будинків на вул. Стрийській.

Головне фото – Романа Балука. ЛМР