У Львові забудовники намагаються “віджати” землі геріатричного пансіонату



До будівельного скандалу причетні чиновники ЛОДА

Схема, яку використовують забудовники, досить поширена в Україні. Вони оформили право власності на будівлю, якої насправді нема і ніколи не було. А тепер намагаються її збудувати. В конкретному випадку під загрозою – землі геріатричного пансіонату на вул. Медової Печери у Львові. Про будівельний скандал повідомив на своїй сторінці заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

“Заклад, де живуть літні одинокі люди, є обласною установою, але земля, якою користуються, – міська. Йдеться про немало-небагато 14 га, просто впритул до Винниківського лісу. Земля дуже приваблива”, – зазначено в дописі.

Як з’ясувалося, історія з пансіонатом у Львові насправді давня. Проте нещодавно вона одержала новий виток розвитку.

Ділянка розташована впритул до Винниківського лісу. Фото: facebook.com/LubomyrZubach

Чиновники-забудовники

2010 року голова Львівської ОДА своїм розпорядженням передав 2,4 га землі із загальної площі геріатричного пансіонату ГО інвалідів «Центр реабілітаційних ініціатив “Діяльне милосердя” – у постійне користування. Після того випадку близько десяти років тривали суди. Зрештою, суд визнав землю міською, однак 2,4 га залишив у постійному користуванні ГО.

“4 жовтня 2021 року реєстратор Мостиської міської ради реєструє за ГО право власності на об’єкт нерухомості на ділянці. Все правильно – на об’єкт, якого ніколи не було. А тепер невідомі люди вже двічі, востаннє минулої п’ятниці, намагалися завезти на ділянку будматеріали. Припускаю, щоби збудувати те, чого ніколи не було, але яке є на паперах”, – каже Любомир Зубач.

Невідомі вже двічі намагалися завезти на ділянку будматеріали. Фото: facebook.com/LubomyrZubach

Розпочато кримінальне провадження

Зараз активісти разом із журналістами та за сприяння міської ради, адже йдеться про землі міста, намагаються надати розголосу цій справі. Аби зупинити спробу відібрати у літніх людей землю. Імовірно, забудовники прагнуть розпочати на території пансіонату, який упритул до Винниківського лісу, нове масштабне будівництво. Інакше навіщо треба реєструвати право власності на об’єкт, якого немає в природі.

За словами пана Зубача, міська та обласна ради, керівництво пансіонату консолідовані у своїй позиції: усі 14 га – це землі геріатричного пансіонату. Аби так було не лише на словах, треба зробити певні юридичні кроки. Водночас громадськість сподівається на активну підтримку правоохоронних органів. Адже з липня триває кримінальне провадження через підозру в підробленні документів, зокрема тих, завдяки яким було зареєстровано право власності на будівлю-фантом.