Косити чи не косити: який вигляд мають некошені газони у Львові



Цього року під вікнами львів’ян рідше дзижчали мотокоси: місто взяло курс на зменшення покосів трави на міських газонах. Так в управлінні екології вирішили перейти до більш прогресивних методів догляду за газонами і водночас зекономити кошти, які витрачають на косіння трав.

Не в останню чергу завдяки місцевим активістам та захисникам довкілля, які неодноразово писали скарги на Гарячу лінію, щоб у місті припинили скошувати “під нуль” газони, які влітку мають вигляд випаленого поля. Кілька років тому було навіть подану петицію про припинення скошування трави у громадському просторі міста Львова.

“Пропонуємо звернути увагу на досвід європейських міст і зупинити скошування трави хоча б на один рік – щоб дати можливість зеленому покрову відновитися. Це просто, нешкідливо і не потребує ніяких ресурсів”, – йшлося у петиції.

Таке рішення, на думку її авторів, повинно допомогти рослинам перенести посуху та значно уповільнити випаровування води з ґрунту.

І ось міські екологи таки дослухались до голосу активістів. Навесні було визначено 14 тестових локацій, де траву або не косили, або зменшили кратність скошування. Наприкінці року, проаналізувавши їх стан, будуть визначати, чи потрібно збільшити кількість таких ділянок.

Утім в управлінні екології та природних ресурсів Львівської міської ради кажуть, що ефект уже помітний. Серед аргументів, чому не варто косити траву, є те, що трава, як і зелені насадження, є додатковим джерелом кисню завдяки процесу фотосинтезу. Крім того, вона вбирає пилюку, утримує вологу в ґрунті і покращує зовнішній вигляд наших дворів та вулиць. Також це повага до біорізноманіття і баланс екосистеми, зазначають фахівці.

Кореспондент Urbis Air не став чекати завершення року, а пішов глянути, який вигляд мають некошені львівські газони. Висновки робіть самі.

Газони вздовж вулиці Наукової зараз мають такий вигляд.

Головне фото: УПБМ. Дорожня інфраструктура