У Львові рятують землі геріатричного пансіонату



Місто намагається скасувати право власності на об’єкт, якого насправді не існує

Спроба “віджати” у закладу самотніх літніх людей землю отримала продовження. Міська рада Львова звернулася до суду. Просить скасувати право власності на будівлю-фантом, через яку власне забудовники і підбираються до території пансіонату.    

“Здавалося б, нонсенс скасовувати право власності на те, чого не існує. Але на жаль, це єдиний можливий юридичний шлях для подальших кроків”, – написав на своїй сторінці у ФБ заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Аби захистити комунальну землю, де працює геріатричний пансіонат, місто звернулося з позовом у Господарський суд Львівської області. Просять припинити право власності на примарну будівлю та скасовувати державну реєстрацію прав. А також вжити заходів забезпечення позову. “Дуже важливо накласти арешт на будівлю та земельну ділянку, щоб, поки не буде ухвалено рішення суду, ніхто і нічого не міг із землею та спорудою-фантомом юридично зробити”, – йдеться у дописі.

“Оскільки геріатричний пансіонат – заклад обласного підпорядкування, разом з обласною радою напрацювали спільний варіант ухвали щодо землі на Медової Печери, 71. Винесемо документ на голосування вже найближчої сесії ЛМР”, – каже Любомир Зубач.

Ділянка, де за документами начебто розташована будівля. Фото: facebook.com/LubomyrZubach

Кілька тижнів тому URBIS AIR писав про будівельний скандал навколо геріатричного пансіонату. Там забудовники, не без допомоги чиновників з ЛОДА, намагаються “віджати” комунальні землі. Для цього вдалися  до злочинної та, на жаль, дуже популярної будівельної схеми. Адже на кону – 14 га міської землі у привабливому місці. Частину, а саме 2,4 га, ще у 2010 році голова Львівської ОДА передав ГО інвалідів «Центр реабілітаційних ініціатив «Діяльне милосердя» – у постійне користування.

Після того випадку близько десяти років тривали суди. Зрештою, суд визнав землю міською, однак 2,4 га таки залишив у постійному користуванні ГО.

Заклад, де живуть літні одинокі люди, є обласною установою, але земля, якою користуються, – міська.

4 жовтня 2021 року реєстратор Мостиської міської ради зареєстрував за ГО право власності на об’єкт нерухомості на ділянці – на об’єкт, якого ніколи не було. “Згодом невідомі намагалися завезти на ділянку будматеріали. Припускаю, щоби збудувати те, чого ніколи не було, але яке є на паперах”, – пояснював раніше Любомир Зубач.

Поки триває кримінальне провадження через підозру в підробленні документів, зокрема тих, завдяки яким було зареєстровано право власності на будівлю-фантом, міська влада звернулася з позовом до суду.

URBIS AIR і надалі стежитиме за розвитком події та розповідатиме читачам.