У Львові облаштують укриття за типом ізраїльських “мамадів”



Перші безпечні кімнати мають з’явитись у будівлях громадського призначення на перехресті вулиць Стрийської – Наукової. Тут будівельна компанія “Asgard investment” облаштувала сучасний громадський простір (на фото). Фактично, перетворивши колись занедбану територію навколо озера на першу таку собі бізнес-набережну у Львові.

Про це повідомив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, пише Urbis Air.

“Нещодавно на виконавчому комітеті ми внесли певні корективи – на другому березі озера компанія “Asgard investment” продовжить реалізовувати свій проєкт, який власне розпочався з облаштування озера. Саме тут ще будуть збудовані офіси з приміщеннями громадського призначення на перших поверхах – магазинами, закладами харчування та іншими інфраструктурними функціями.

І от саме у трьох таких будівлях передбачили безпечні кімнати-укриття. На кшталт ізраїльських.

Проєктанти порахували, що на одному поверсі в офісах працюватимуть близько сорока людей. Тому запроєктували по 0,6 квадратного метра на людину в безпечній кімнаті.

Периметр укриттів буде з посилених залізобетонних конструкцій. Вони розміщатимуться в центрі будівель на усіх поверхах, кожен з яких сполучать безпечною сходовою кліткою – теж із посилених залізобетонних конструкцій для евакуації людей безпосередньо на вулицю”.

За словами Любомира Зубача, кожну кімнату оснастять вентиляціями з резервним живленням, установками з регенерації повітря; кулерами з питною водою.

Якщо за час будівництва не буде якихось зовнішніх форс-мажорів, ввести в експлуатацію будівлі із безпечними кімнатами планують вже наступного року.

“Ізраїльські “мамади” є такою формою укриття, що дозволяє людям швидко убезпечитися всередині будівлі, не спускаючись в підвальні приміщення. І, схоже, такий досвід тепер зможемо застосувати у Львові. Це є вимогою нашого часу. Трагедія, що сталася на цій же вулиці два тижні тому, засвідчує: не завжди люди можуть чи встигають спуститися в укриття”, – додав Любомир Зубач.

Візуалізації – ASGARD INVESTMENT COMPANY

Головне фото – громадський простір на перетині вул. Наукової – Стрийської. Фото: Любомир Зубач