У Львові на Личаківському цвинтарі почали демонтаж радянських плит



Роботи на так званому Марсовому полі відбуваються в межах другого етапу з ексгумації поховань радянського періоду. На центральній алеї спочатку демонтують плити, бетонне покриття, а потім проведуть ексгумацію останків. Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради, інформує Urbis Air.

Відповідно до архівних документів, тут може бути близько 3400 захоронень.  Знайдені останки перепоховають на одному з міських кладовищ. Роботи триватимуть до кінця року.

Фото Романа Балука

Демонтаж гранітних плит і бетонної основи допомагає проводити фірма “Онур” безкоштовно.

На території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут були поховані військовослужбовці різних армій, що брали участь у бойових діях на цих теренах. Окрім цього, радянська влада проводила тут своє поховання.

Фото Романа Балука

Роботи з ексгумації на Личаківському військовому цвинтарі проводять з дозволу та погодження органів місцевого самоврядування та Міністерства культури України.

Влітку цього року фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля» знайшли останки тут 653 людей.

Фото Романа Балука

Сьогодні Личаківський військовий цвинтар є місцем поховань новітніх захисників України. Після завершення усіх досліджень, місто планує оголосити всеукраїнський архітектурний конкурс на будівництво тут Меморіального комплексу, а також облаштування меморіальної площі та скверу пам’яті Героям України. Зараз робоча група працює над технічним завданням.