“Під загрозою архітекторський фах”: Нацспілка судиться з міністерством



НСАУ

Архітекторська спільнота звинувачує Мінінфраструктури у тиску через позицію щодо корупційного законопроєкту 5655.

Про це йдеться у заяві, яку оприлюднила Національна спілка архітекторів України:

“Поки Україна бореться за виживання з зовнішньою загрозою, архітектурна спільнота бореться за професійне виживання всередині країни. Вже майже два роки, як Національній спілці архітекторів України (НСАУ) незаконно заблокували право делегованих повноважень атестації архітекторів. Протиправні дії чиновників Міністерства відновлення та Держпідприємства ДІЯ перешкоджають професійній діяльності тисячам архітекторів. Позбавлені права на професійну діяльність, вони не можуть утримувати себе та своїх працівників. З кожним днем кількість постраждалих професіоналів збільшується. Під загрозою архітектурний фах, та майбутня відбудова України”, – йдеться у заяві.

Цей тиск архітектори пов’язують із позицією щодо корупційного законопроєкту 5655, який розкритикували Європарламент та Єврокомісія, а Президент України відмовився підписувати.

“На Президента НСАУ Oleksandr Chyzhevskyi та працівників НСАУ Олександра Штемберга та Ірину Костенко відкриті кримінальні справи. Інкриміноване незаконне втручання у Єдину електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Але це не відповідає дійсності. НСАУ ніхто у законний спосіб не позбавив делегованих повноважень. Це підтверджено інформацією у ЄДЕССБ.

Позбавлення НСАУ права, як саморегулівної організації, виконувати делеговані повноваження професійної атестації архітекторів по своїй суті суперечить європейській практиці у цій сфері. Це антидержавницький крок, що перешкоджає Україні в її реальній інтеграції до ЄС, і псує імідж держави в світі”, – наголошують у НСАУ.

Судове засідання у справі НСАУ відбудеться 10 квітня у Київському окружному адміністративному суді. Архітекторська спільнота звертається до суду з метою визнати дії Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України протиправними.

“Блокування Міністерством можливості проведення НСАУ професійної атестації архітекторів є недопустимим та небезпечним для архітектурного фаху. Наша мета – продовжити виконувати наші законні делеговані права, та дати можливість тисячам архітекторів вести професійну діяльність”, – зазначають у Спілці.