На Львівщині відновлюють розписи одного з найдавніших храмів



tserkva-v-isayah

У селі Ісаях на Самбірщині триває реставрація розписів Михайлівської церкви. Це один з найдавніших дерев’яних храмів на Львівщині.

Церква, збудована у 1663 році за проєктом архітектора Іллі Пантелеймона, є пам’яткою архітектури національного значення.

2018 року стан святині визнали аварійним, тоді ж розпочали її відновлення. Спочатку церкву реставрували ззовні та провели першочергові консерваційні роботи. Зараз триває власне відновлення унікального стінопису. Цьогоріч на це в обласному бюджеті передбачили 3 млн 200 тисяч гривень, повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

«Минулого року зображення в центральній частині цієї церкви навіть не проглядалися через щільні шари кіптяви та забруднень. Ми ще можемо бачити ці забруднення на «вітрилах» і в нижній частині, але роботи там ще тривають. Також бачимо наскільки вдалося все укріпити, видалити шари бруду, відкрити  автентичну колористику. Виконуючи естетичну реінтеграцію малярства, ми керувались принципами наукової реставрації: тонували  живопис задля збереження естетичної цілісності художнього твору та уникали відтворення та реконструкцій втрачених елементів стінопису», — розповідає художник-реставратор Олег Рішняк.

До відновлення стінописів залучили також студентів-реставраторів Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша.

Фото: ЛОВА

Читайте також: