На Львівщині у храмі ХVІІ століття відновлять унікальний стінопис



У селі Ісаї Старосамбірського району триває реставрація однієї з найдавніших дерев’яних церков на Львівщині – церкви Святого Михаїла. Храм, збудований у 1663 році за проєктом архітектора Іллі Пантелеймона, є пам’яткою архітектури національного значення.

2018 року стан святині визнали аварійним, тоді ж розпочали її відновлення, повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

За словами художника-реставратора Олега Рішняка, церква Св. Архистратига Михаїла в Ісаях є дуже цінною і стоїть в одному ряді з церквами у Дрогобичі та Потеличі. Адже, незважаючи на давній час спорудження святині, тут збережено не тільки архітектуру, а й весь мистецький ансамбль: стінописи, іконостас, хоругви ХVIII століття, автентичні замки та кенотаф. Є також вигравійований самим архітектором Іллею Пантелеймоном напис на брусі.

Фрагмент стінопису храму в Ісаях

“Розпис храму починається ззовні, з розпису порталу. Вся площа церкви всередині також є розписана. Оскільки пам’ятка дуже довго замокала, бруси були вологі, а зараз все висихає – дерево зменшується в об’ємі – то почалося лущення фарбового шару. Відтак, хоча церква виведена з аварійного стану, її стінопис перебуває в гострому аварійному стані і вимагає якщо не повної реставрації, то принаймні консерваційних заходів”, – додає реставратор.

До кінця року святиню реставрують ззовні та проведуть першочергові консерваційні роботи, щоб зберегти унікальні розписи.

У 2023 році в обласному бюджеті для збереження стінопису передбачили 1 млн гривень. Початкова вартість реставраційних робіт загалом становить 7,6 млн гривень.