Львівська ОВА ініціювала новий судовий позов щодо Митрополичих садів



Митрополичі сади

Попри рішення Верховного Суду, Митрополичі сади Святоюрського комплексу знову хочуть відібрати в УГКЦ. Цього разу до Держслужби спецзв’язку долучилась Львівська ОВА.

Восьмого серпня у Господарський суд Львівської області надійшов позов, яким Львівська спеціалізована прокуратура у сфері оборони в інтересах Львівської ОВА вирішила витребувати земельну ділянку у Львівської міської ради. Про це повідомив заступник міського голови Львова Любомир Зубач.

“Не так давно, а саме 11 червня 2024 року, Верховний суд, здавалося, поставив крапку в тривалій справі щодо статусу Митрополичих садів у Львові: скасував рішення судів попередніх інстанцій та відмовив Адміністрації держспецзв’язку та військовій прокуратурі у їхньому позові. Фактично визнав повністю правомірним рішення Львівської міської ради, яка 2020 року передала цю ділянку в користування Курії Львівської Архієпархії УГКЦ. Передала у постійне користування, що в перекладі на людську мову означає «назавжди».

Думалося, настав час усім заспокоїтися та дати Церкві спокій. Адже ця земля споконвічно належала Церкві і має належати надалі. Але ніт.

Оскільки Держслужба спецзв’язку вже вичерпала свої можливості в судах, тепер у боротьбу проти Церкви вступила… Львівська обласна військова адміністрація (ЛОВА). Саме за її листом було ініційовано новий судовий процес про вилучення цієї земельної ділянки з комунальної власності міста, а відповідно і з користування церкви», –  зазначив Любомир Зубач.

Йдеться, нагадаємо, про ділянку площею понад 2 га на вул. Листопадового Чину, 28, яка разом із собором Святого Юра та Митрополичими палатами належить до території Святоюрського комплексу. Цей архітектурно-парковий ансамбль входить до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Боротьба за неї триває кілька років. URBIS AIR писав, як Концерн РРТ Державної служби спеціального зв’язку судився з громадою Львова та УГКЦ.

11 червня 2024 року Верховний Суд повернув Митрополичі сади УГКЦ і здавалось, поставив крапку у цій історії. Фактично визнав повністю правомірним рішення Львівської міської ради, яка 2020 року передала цю ділянку в користування Курії Львівської Архієпархії УГКЦ. Та ненадовго. За два місяці справа митрополичих судів знову опиняється в суді. Тепер уже з подання Львівської ОВА.

У Львівській міській раді зазначають, що йдеться не просто про спробу відібрати у громади Митрополичі сади. Мова про забудову! Про це публічно заявляв міський голова Львова Андрій Садовий.

Держспецзв’язок неодноразово подавався на отримання містобудівних умов і обмежень на будівництво у Лисиничах Львівської МТГ і завжди отримував відмову:

«Причина банальна – члени виконавчого комітету просили чітке розуміння, що, окрім усіх тисяч квадратних метрів житла, яке вони хочуть звести, там буде відповідна соціальна інфраструктура. А головне – школа. Для дітей їхніх же працівників. Як вони декларували. Мешканці Лисиничів і Винників підтвердять: зі школами в цьому мікрорайоні ситуація дуже напружена.

Та ні гарантій, ні коригування масштабних забудовних планів не відбулося. Натомість з’явився новий позов проти міста, Церкви та Духовного серця Львова», –  зауважує Любомир Зубач.

І додає, що ділянка Митрополичих садів не має жодного стосунку до оборонозданості країни. А натомість могла б бути відкритою для львів’ян. Як частина верхніх садів, де відбуваються різноманітні заходи для підтримки соціальних проєктів, концерти.

Фото: Любомир Зубач

Читайте також: