У Львові знесли історичну віллу «Люсія»



Перед тим забудовник довів будинок до аварійного стану.

Засновники ОСББ «Свєнціцького-16» повністю зруйнували історичну віллу “Люсія” у Львові. Раніше те ж ОСББ через суд скасувало статус памʼятки вілли та штраф, який Львівська міськрада наклала за доведення будівлі до руйнації, пише видання zaxid.net.

Вілла “Люсія”, 2017 р.

ОСББ “Свєнціцького-16” кілька разів зверталося до Львівської міської ради за містобудівними умовами та обмеженнями, щоб збудувати на місці вілли багатоквартирний житловий будинок. Перший поверх новобудови мав би нагадувати фасад наявної вілли. Однак міська рада відмовилась давати дозвіл на будівництво.

Наприкінці листопада 2017 року департамент архітектури Львівської ОДА вніс віллу до переліку щойно виявлених пам’яток. У лютому 2018 року на підставі цього рішення Міністерство культури надало їй статусу пам’ятки місцевого значення. Власники вілли оскаржили внесення вілли до переліку пам’яток через окружний адміністративний суд.

Крім цього, міська комісія щодо порушення законодавства про охорону історичної спадщини у вересні 2018 року оштрафувала власників на 170 тис. грн за доведення будинку до аварійного стану – власники будинку розібрали дах, що згодом спричинило обвал. Це рішення ОСББ оскаржило в суді, однак міська рада планує подавати апеляцію.

На цей інцидент відреагували у Львівській міській раді.

«Знищення пам’ятки архітектури вілла Люсія – це гидко і соромно. Її було знищено у найвульгарніших спосіб. Скасовано рішення адмінкомісії щодо штрафу за умисне руйнування. А також скасовано рішення Мінкульту про внесення вілли у перелік пам’яток. І користуючись тим, що триває розгляд повторного її внесення – за цей час свідомо віллу зруйнували», – зазначив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Заступник міського голови додав, що  віллу як об’єкт має бути повернуто у список пам’яток. І застеріг проектантів, до яких можуть звертатись ці «забудовники», від проектування там багатоповерхівки.

Вілла “Люсія” збудована фірмою архітектора Івана Левинського у 1895-1896 рр. Вілла споруджена у проміжному стилі між історизмом, сецесією та модерном. У різні роки тут мешкали цісарський радник Обмінський, Кароліна Скотт, польський учений-філософ Станіслав Лемпицький.

На головному фото – зруйнована вілла “Люсія”. Джерело: ZAXID.NET