У Львові створять базу будівель стилю сецесії



страхове товариство «Дністер»

У Львові стартує проєкт, присвячений збереженню та популяризації спадщини ар-нуво, або ж сецесії чи модерну, як цей стиль зазвичай називають в Україні.

У межах ініціативи планують створити базу будівель цього стилю, провести літні школи реставрації стінописів, скульптурних прикрас та брам, організувати різноманітні освітні та промоційні заходи, воркшопи тощо, повідомили у Львівські міській раді.

Ар Нуво (від фр. “l’art nouveau” – “нове мистецтво”) – це художній стиль, що заполонив світ наприкінці XIX – на поч. XX ст., та полягав у відмові від наслідування класичних форм і пошуках нового стилю. Митці черпали натхнення із природи, народної архітектури, а також захоплювалися японським мистецтвом і його тяжінням до чистих, необтяжених декором, площин.

До теми: У центрі Львова відновили фасад історичної кам’яниці

За словами радниці міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілії Онищенко, сецесія у Львові має свій унікальний стиль. Найяскравішими зразками власне львівської сецесії є будівлі колишнього страхового товариства «Дністер» (вул. Руська, 20), Національного лісотехнічного університету України (вул. Генерала Чупринки, 103), колишньої дяківської бурси (вул. Лисенка, 14-14а). Усі вони були збудовані фірмою Івана Левинського.

Проєкт «Ар-нуво як Нова Євроутопія. Як минуле може бути мостом до сталого майбутнього» реалізовуватиме Бюро спадщини у Львові спільно з партнерами – учасниками міжнародної спільноти Reseau Art Nouveau Network (RANN).

Головне фото: будівля колишнього страхового товариства «Дністер» (вул. Руська, 20),