У Львові оцифрують пам’ятки архітектури модернізму



У Львові розпочався проєкт з оцифрування пам’яток архітектури модернізму. Його мета – зберегти та популяризувати модерністичну спадщину у Львові. Про це пише Бюро спадщини у Львові.

Ініціаторкою проєкту є львівська дослідниця та засновниця проєкту “Львів. Архітектура модернізму” Мирослава Ляхович. З початком повномасштабного вторгнення в Україну, дослідниця почала активно налагоджувати міжнародні контакти та отримавши стипендію в ETH Zurich ініціювала проєкт «Врятувати об’єкти та історії доби модернізму в Україні».

Модерністична архітектура 1920-1930-х рр. в Україні зараз під загрозою. Це ситуація спричинена поєднанням двох факторів: руйнування, що триває через війну та загальну й стійку культурну недооцінку спадщини поч. XX ст.

Фото: spadshchyna.lviv.ua

Суть проєкту – це детальна цифрова документація модерністської спадщини через 3D сканування будинків. Проєкт почався зі сканування декількох репрезентативних львівських будинків: Будинок профспілок («Хмарочос Шпрехера»), житлові комплекси середнього класу (вул. Дорошенка) та класу люкс (вул. Чупринки) , соціальне житло (вул. Грекова) і одну віллу (вул. Гіпсова).

Після сканування та обробки даних моделі будинків, а також дослідницькі тексти та усні історії, пов’язані з цією архітектурою, будуть розміщені на діджитал-платформі й будуть доступні для загалу англійською та українською мовами.

Цим проєктом ініціатори хочуть досягти наступних цілей: детально задокументувати модерністську спадщину, аби в разі чого, завдяки нашим матеріалам її можна буде відновити; детально дослідити матеріальність модерністської спадщини, в цьому випадку, спадщини Львова, показати її важливість як для наших співгромадян, так для світової читацької та наукової аудиторії.

Головне фото: Вікіпедія.