У Львові обмежать паркування біля 180-річного дуба



дерево

Дерево є пам’яткою природи місцевого значення

У Львові обмежать паркування біля одного з найстаріших дерев, що ростуть на Сихові. 180-річний дуб росте на проспекті Червоної Калини, 72 і є пам’яткою природи місцевого значення.

Дуб росте при дорозі, і водії часто залишають свої автівки близько до дерева, чим створюють навантаження на його кореневу систему. Заборона ж паркування дозволить створити там так-звану буферну ділянку та відповідно захистити корені дерева від пошкоджень, зазначають в управлінні екології ЛМР.

Раніше комунальні служби району розчистили ділянку навколо дуба, замульчували ґрунт, обгородили стовбур.

Статус пам’ятки природи місцевого значення дуб отримав наприкінці 2022 року. Вікові дерева є одним із головних елементів привабливості ландшафту, є домівкою для багатьох видів птахів, комах, мохів, лишайників, проте в умовах міста вони зазнають високого рекреаційного та техногенного навантаження.

Загалом у Львові є 29 точкових ботанічних пам’яток природи місцевого значення. Ці зелені насадження є унікальними для міста й мають особливе природоохоронне, наукове, естетичне і пізнавальне значення. Найбільша кількість вікових дерев росте у Галицькому та Франківському районах – 12 та 11 відповідно. Серед порід переважають магнолія та дуб.

Раніше, Urbis Air писав, як у Львові на вулиці Шевченка відремонтували підпірну стіну і при цьому таки зберегли дерево, що росло тут роками.

Головне фото: ЛМР

Читайте також: