Львів реставрує зруйновані російськими ракетами будинки



Наразі проводять невідкладні протиаварійні роботи.

У Львові реставрують будинки, які зруйнували російські ракети 6 липня. Йдеться саме про реставрацію, а не відбудову. Про це повідомив заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

«Оскільки мова про буферну зону Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і ці будинки є памʼятками архітектури місцевого значення, то коректно буде вживати термін саме “реставрація”, а не «відбудова», – зазначив чиновник.

Наразі місто розпочало невідкладні протиаварійні роботи. Насамперед розпочали демонтаж елементів будівель, понівечених внаслідок ракетного удару.

Фото: Фейсбук Любомира Зубача

Через те, що у чотирьох будинках повністю знищене перекриття, було вирішено використати спеціальну будівельну техніку – підйомники, на яких будуть підніматися працівники та згори поступово здійснювати демонтаж. Це довше, але надійніше. Оскільки стан цих будинків гостроаварійний і загрожує повним обвалом, йдеться у повідомленні.

Після завершення невідкладних протиаварійних робіт місто замовить проект реставрації і лише після цього можна буде братися до робіт з відновлення. Управління охорони історичного середовища вже надало свої рекомендації і, звісно, вони будуть враховані.