“Будьте чесними з громадами, не обіцяйте неможливого”, – Алехандро Аравена



Аравена

Відомий чилійський архітектор Алехандро Аравена на Lviv Urban Forum 2024 розповів про власний досвід проєктування соціального житла.

У межах міжнародної події в галузі архітектури та урбаністики  Lviv Urban Forum 2024 Україну відвідав один із найвідоміших архітекторів світу – Алехандро Аравена. Свого часу він отримав найпрестижнішу в галузі архітектури Прітцкерівську премію. Архітектор здобув визнання за проєктування соціального житла. Також він відомий своєю прихильністю до принципів соціальної рівності, залученості спільноти і сталого розвитку.

У Львові відомий чилієць поділився власним досвідом відбудови містечка, яке знищили землетрус і цунамі.

Пропонуємо нашим читачам найважливіші, на думку Urbis Air, тези виступу архітектора, який спеціалізується зокрема і на соціальному будівництві.

“Ідентичність міста пов’язана в першу чергу з географією”   

Алехандро Аравена разом з командою працював над відбудовою одного із чилійських містечок, яке постраждало від сильного землетрусу та цунамі. “Починали фактично з нуля, – згадує ті роки Аравена. – Кілька місяців розробляли практично усе: від приватних будинків, до громадських просторів та вуличної мережі, а також думали, як захистити місто від майбутніх цунамі”.  До обговорення залучали і громаду. Попри подекуди агресивність людей, які втратили фактично все, були злі і недовірливі, разом шукали відповіді. Найкраще в цьому допомагали питання, які ставили люди.

Алехандро Аравена на Lviv Urban Forum 2024. Фото: LUF

“Дуже важливо у таких випадках бути чесними з людьми і не обіцяти неможливого. А ще – багато пояснювати. Якщо ви знаєте, що держава не повністю профінансує зведення для людей будинку, кажіть про це одразу. Такі розмови допомагають розставити пріоритети розвитку та планування. Бідні люди відчувають такі моменти найгостріше. Перед нами велика відповідальність – донести людям те, що ми хочемо зробити і на що спроможна влада.

Цей досвід щодо відбудови зруйнованих споруд чітко показав: ідентичність міста пов’язана насамперед з географією, а не архітектурою. Мешканцям важливіша природа, а не будівлі. Натомість архітектура, як вираження традицій та культури, стає порталом у світ одне одного”.

“У своїх проєктах ми пробуємо поєднувати відкритість та привітність простору

Коли ми з командою реалізовували соціальний проєкт – зводили комплекс будинків для сімей, що раніше жили на цьому місці в саморобних помешканнях, намагалися забезпечити відчуття спільноти та приналежності до неї. Це вдалось завдяки створенню особистих подвірʼїв та зелених зон для мешканців, а також будівництва громадського центру.

Ми робили фокус на те, аби відвідувачі просторів легко могли пересуватися, без візуальних обмежень. Водночас пам’ятали, що люди мають жити та працювати на таких об’єктах. Нерідко залишали простір для можливих змін у майбутньому. До прикладу, використовували деревину в будівлях, яка є дуже гнучкою в цьому плані та може пристосовуватися до наявних умов.  Не забували і про здоровий глузд.

Люди не одразу розуміли наші наміри, сперечалися. Але нам це вдалося.

“Якщо ти не думаєш про майбутнє, ти не зможеш пережити усі важкі обставини

У Львові відомий проєктувальник соціального житла Алехандро Аравена відвідав центр реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN). Та  відзначив його велику соціальну місію.

“Розумію, дуже важко починати думати про майбутнє в час, коли триває війна. Але якщо ти не думаєш про майбутнє, ти не зможеш пережити усі ці важкі обставини. Дуже важливо відбудовувати те, що було знищено в Україні. Якщо ви не відбудуєте, люди не матимуть того, на що вони заслуговують, згідно з правами людини. Інша річ – як це зробити. Адже те, що зараз відбувається – це катастрофа, це боляче і коштуватиме дорого не лише у грошовому еквіваленті, а й у плані зусиль”, – зазначив архітектор.

Читайте також: