Близько 700 учасників та 40 спікерів світового рівня: у Львові триває Lviv Urban Forum



Цими днями у Львові відбувається Lviv Urban Forum – перший міжнародний форум, на якому обговорюють питання відбудови України. Подія об’єднала близько 700 учасників та 40 спікерів світового рівня, серед яких провідні європейські та українські архітектори експерти з розвитку громад, повідомляє Urbis Air.

Триденна подія розпочалась із урбан-вилазок. Учасникам форуму влаштували тематичні піші та велоекскурсії Львовом.

Екскурсію визначними місцями пам’яті Львова провів головний архітектор міста і програмний директор Lviv Urban Forum Антон Коломєйцев. Фото Романа Балука

Однією з головних подій першого дня форуму стала лекція про майбутнє урбанізму одного з найвідоміших містопланувальників і велоурбаністів світу Мікаеля Колвілля-Андерсена. Автор світового бестселера «Копенгагенізуймо! Путівник з глобального велоурбанізму» розповів про виклики, які переживають міста в XXI столітті, і що світ може навчитись в України, яка протистоїть війні.

Мікаель Колвілл-Андерсен на Lviv Urban Forum. Фото Романа Балука

Другий день Lviv Urban Forum відвідали представники майже 300 громад з усієї України. Також на Lviv Urban Forum приїхав очільник столиці Віталій Кличко разом з головним архітектором Києва.

Спікери з усього світу ділилися досвідом та баченням,  як відбудувати міста, які будуть комфортними і безпечними для людини. Та засвідчили свою підтримку.

«Ми готові допомагати відбудовувати ваші домівки і ваші міста ще красивішими, ніж вони були до цього. Ми готові з вами ділитися ідеями та починати співпрацювати. Відбудовані міста вже існують в Європі: Роттердам, Варшава, Сараєво – вони показали, що це можливо. Є міста, які були повністю знищені війною, і їх вдалося звести знову. І я певен, що це можливо і в Україні. Я бажаю вам успіху і пишаюся бути європейцем завдяки Україні», – зазначив Барт Сомерс, віце-міністр-президент уряду Фландрії.

На думку міського голови Львова, сьогодні треба говорити не просто про відбудову зруйнованих будівель, а про створення нових міст без радянської спадщини.

Фото Романа Балука

«Відбудувати – не зовсім правильно. Це справді доречно, якщо це пам’ятка архітектури, однозначно треба її зберегти. Але якщо це будівля, яка повністю зруйнована, то моя порада – краще через архітектурний конкурс, маючи хороший концепт, запросити найкращих архітекторів і збудувати будівлю, яка буде пам’яткою архітектури 21 століття, яка буде надихати. Цього так бракує нам в Україні – будівель, які надихають», – зауважив Андрій Садовий на відкритті форуму.

Нагадаємо, Lviv Urban Forum  вперше відбувається у Львові. Захід присвячений переосмисленню принципів відновлення українських міст і сіл. Організатором Форуму є управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради в рамках проєкту Cities 4 Cities | United 4 Ukraine, який реалізується у партнерстві із SALAR International.