Антон Коломєйцев: “Мисліть просторами, а не будівлями”



Як громадам створити комфортні простори у містах: 5 порад від головного архітектора Львова та програмного директора Lviv Urban Forum Антона Коломєйцева

Джерело

Мисліть просторами, а не будівлями. Простір між будівлями є важливішим за самі будинки, а вулиця – це не лише дорога, а в першу чергу громадський простір міста. Під час створення нового проекту звертайте увагу на всі можливі аспекти того, як простір може створити комфорт для всіх можливих користувачів. Крім того, кожен проект повинен враховувати контекст вашого міста та вирішувати індивідуальні потреби.

      Відмовляйтесь від стратегії, яка не працює. Попередній генплан Львова передбачав розвиток міста за екстенсивним сценарієм. Постулат розвиненого світу – використовувати внутрішні ресурси, а не розширюватись назовні. І цей постулат збігається з нашим баченням – формувати Львів як компактне місто та розвиватися шляхом інтенсивного сценарію. Будь-яке розширення або забудова за межами міста потребує створення великої кількості нової інфраструктури: транспортних шляхів, інженерних мереж, обʼєктів соціального обслуговування. Подумайте двічі перед тим як розвивати забудову за межами сформованого міста.

      Фінансування йде за проектами. В перші місяці війни ми мали велику кількість охочих допомогти місту швидкими рішеннями: тимчасовими прихистками з наметів чи чимось подібним. Проте ми розуміли, що місту потрібні постійні та системні рішення. Забезпечуючи першочергові заходи, ми працювали над конкретними проектами. Одним з них був проект розвитку міської лікарні. Ми створили концепцію, розробили попередні візуалізації та розпочали поширення цього проекту. Так його побачив всесвітньовідомий архітектор, лауреат премії Пріцкера Шигеру Бан. Він проникся цією темою та запропонував безкоштовно розробити власний проект нового хірургічного корпусу. Завдяки йому зараз над цим проектом працюють кращі світові інженер та технологи, а імʼя Шигеру допомагає в пошуці інвестицій для міста.

      Якісний результат можливий лише у співпраці. У випадку міських проектів, якісний результат – це завжди робота численної кількості департаментів, структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради. Для реалізації окремих проектів було залучено, без перебільшення, половина міської ради. Яскравий приклад – “Незламні матусі” – житло для вагітних жінок і матерів з дітьми, яке вдалось спроектувати і побудувати за рекордно короткий час.

      Замініть тендери архітектурними конкурсами. Архітектурний конкурс – це в першу чергу про якість архітектурних рішень. А ще, це ефективний спосіб реалізувати проекти, які дозволять привнести нову якість просторів в місто. Якісна архітектура створює додану вартість до вашого проекту. Це звісно за умови прозорого процесу і ринкової винагороди.