У будинку у Львові відновлюють унікальний сецесійний розпис



стінопис

У кам’яниці на вул. Нечуя-Левицького, 19 реставрують цінний сецесійний стінопис, повідомляє Львівська міська рада.

Унікальний розпис виявили на стелі у під’їзді торік. Тоді мешканці зголосились їх відновити. Над відновленням стінопису чотири місяці працює реставраційна майстерня «Гарда». Квіткова композиція, намальована від руки, за словами керівниці майстерні Ірини Гірної, є прикладом високоякісного мистецтва початку XX століття.

Уже у процесі робіт реставратори виявили розписи і на стінах  сходової клітки. Тож вирішили реставрувати всю вхідну частину під’їзду.

На сьогодні більшість робіт уже виконано. Залишилось, зокрема, відновити стінопис, захований під нашаруваннями олійних фарб на панелях під’їзду. Таке фарбування під’їздів було досить типовим у радянський період, тож знімати ці нашарувань вирішили в форматі воркшопу, аби показати людям, як робити це правильно.

Організатори воркошопу: ЛКП «Бюро спадщини» та реставраційна майстерня «Гарда» – зазначають, що не мають на меті навчити учасників реставрації, а хочуть показати, що таке реставрація, в чому її цінність та чим вона відрізняється від ремонту. Тож уже цього тижня волонтери разом із професійними реставраторами працюватимуть над відкриттям поліхромії, яка захована під шарами олійних фарб у під’їзді будинку.

Фото: ЛМР

Читайте також: