Вілла “Сонячна” у Львові: до та після ракетної атаки



вілла сонечко

Четвертого вересня 2024 року Львів зазнав масштабної ракетної атаки. Унаслідок чого пошкоджено 188 будівель. Двадцять з них – у критичному стані. Це будівлі історичної спадщини, які розташовані в історичному ареалі та буферній зоні ЮНЕСКО.

Серед них – одна з найгарніших будівель, що належить до спадщини Ар нуво, або сецесії, вілла “Сонячна”, розповідають у Бюро спадщини у Львові.

Фото: Art Nouveau heritage in Lviv

Вілла Геллера, або, як її називають львів’яни,«Сонячна», збудована 1905 року архітектором Августом Богохвальським для директора Великого міського театру Людвіка Геллера.

Богохвальський  працював устилях модерну, історизму та народної архітектури. Вілла “Сонячна” стала для нього унікальним проєктом, виконаним у закопанському стилі, з елементами сецесії, що було не типовим для його робіт..

Закопанський стиль, натхнений традиціями карпатської архітектури, передбачав використання дерев’яних елементів, високих дахів та декоративного різьблення. Однак архітектор додав нетипові для цього стилю рішення, до прикладу оздоблюючи фасад деревʼяними кронштейнами та декоративними елементами, що символізують сонце.

Фото: Art Nouveau heritage in Lviv

Конструкція вілли асиметрична, тут можна побачити гарну різьблену веранду, цікаве обрамлення вікон, ковані елементи, деревʼяну сходову. Вілла також має високий дах, покритий черепицею, що надає їй схожості з карпатськими хатами.

Вілла після ракетної атаки. Фото: ЛМР

Найбільше постраждав дах будівлі. Ударна хвиля пошкодила частину  автентичної черепиці. На фасаді можна помітити сліди від уламків, конструкції вікон та дверей деформовані, а засклення розбите.

Фото: Art Nouveau heritage in Lviv

До теми: