Замість цегли – пресована солома та модулі



В Україні зароджується мода на нестандартні будинки

Креативні будиночки із модулів і навіть з пресованої соломи на природі: українці дедалі частіше обирають для проживання та відпочинку нестандартне житло та некласичні будматеріали. Такі випадки не масові. Але очевидно, що йдеться про новий тренд. Невеличкі будиночки для комфортного відпочинку або проживання серед природи стають дедалі популярнішими.

Сформувалися нові архітектурні стилі: фахверк, барнхаус, модульні, купольні. На нові уподобання впливає не лише  мода на екобудинки з усіма перевагами для довкілля та власника такого житла.  У пріоритетах – вимогливість щодо простору майбутнього помешкання, швидкість зведення та непрості для українців часи, які впливають на переоцінку цінностей.

Популярнішими стають панелі із пресованої соломи як основний будівельний матеріал.  Фото: ecodoma.in.ua

Власники нестандартних будинків зізнаються: вперше замислилися про каркасні або так звані модульні будинки на лоні природи ще під час першого ковідного локдауну. Коли всією сім’єю доводилося місяцями сидіти у закритому помешканні.

Після повномасштабного вторгнення із принципом модульних будинків прямо чи опосередковано ознайомилася більшість українців. Саме із каркасних збірних будиночків у тилових містах почали зводити цілі мікрорайони для людей, які через війну тимчасово втратили житло. 

Модульні будинки у різних стилях частіше можна побачити у гірських районах. Нерідко їх зводять на самих вершинах.

Популярнішими стають панелі із пресованої соломи як основний будівельний матеріал.  

За кордоном мода на нестандартне житло досить поширена.  Відомий японський архітектор Шігеру Бан, який нещодавно відвідав Україну і активно задіяний у її відбудові, має у своєму арсеналі не лише меблі із паперу, а й цілі відпочинкові будинки. Один із таких архітектор збудував, щоб отримати дозвіл від уряду на використання паперової стружки як постійного будівельного матеріалу. Усі зовнішні внутрішні стіни у такому відпочинковому будинку виготовлені з переробленого паперу та дерева.

Будинок для відпочинку Шігеру Бана. Фото: asombrosaarquitectura.blogspot.com

URBIS AUR зібрав кілька прикладів нестандартних будинків в Україні та за кордоном:

Будинок із пресованої соломи

Основний будівельний матеріал такого житла – солом’яні панелі. Внутрішню та зовнішню обробку можна робити на власний смак. Господарі таких помешкань запевняють, що таке житло у кілька разів тепліше за класичний твердий будинок. І в ньому не заводяться гризуни. Такі технології досить поширені у Європі. У Франції навіть зберігся будинок із соломи, якому понад 100 років – Maison Feuillette. Споруда  занесена до реєстру історичних пам’яток .

Будинок із соломи у Франції. Фото: wikimedia.org

Модульний будинок у горах

У гірських районах побільшало будинків у стилі фахверк, барнхаус, модульні чи купольні. Це збірні каркасні будиночки, які  мають всі необхідні комунікації. Їхня найголовніша перевага – гірські краєвиди.

Модульний будиночок для відпочинку у Славському. Фото: blackrock.com.ua

Класичні модульні будинки для ВПО

Такі будиночки розраховані на тимчасове проживання людей. Мають всі комунікації, кухню. Придатні для тривалого проживання. У Львові місцева влада організувала біля такого житла зручні громадські простори з вуличними меблями та дитячими зонами.

Модульне містечко для ВПО у Львові. Фото: Львів. Містобудування

Головне фото: instagram.com/dereva_hotel/