У Німеччині бункер часів ІІ Світової перетворили на готель з парком на даху



зелений бункер

У Гамбурзі зенітний бункер часів ІІ Світової перетворили на сучасну пам’ятку з готелем, рестораном та парком на даху. На перетворення пішло майже 10 років та 60 мільйонів євро.

Вежа з бетону  району Санкт-Паулі, побудована з використанням примусової праці за часів нацистського режиму, є свідченням найтемнішого періоду в історії Німеччини. Проте сьогодні цей бетонний монстр зі стінами товщиною 2,5 м пережив справжню метаморфозу.

Бункер у Гамбургу до перетворення. Фото: Daniel Bockwoldt/dpa/picture alliance

Що було зроблено

Під час реалізації проєкту висоту 38-метрової вежі збільшили на двадцять метрів, добудувавши п’ять поверхів та новий зелений дах, який також має слугувати своєрідним природним кондиціонером.

На даху “Зеленого бункера” облаштували  парк площею 1400 квадратних метрів. До нього уздовж стін навколо будівлі веде 560-метрова “гірська стежка”, зі сходами та пандусами.

Для озеленення на даху висадили близько 4700 різних рослин.

Зелений дах і фасад колишньої будівлі часів Другої світової війни не тільки покращують її зовнішній вигляд, але й діють як природна система кондиціонування повітря. Тому колишній зенітний бункер німці справедливо називають сучасною екологічною пам’яткою.

Окрім зеленого даху, у бункері Санкт-Паулі розмістилися меморіал, готель класу люкс на понад сто номерів, ресторан, кафе, бар, спортивний центр і концертну залу. Меморіал нагадує про темну історію бункера, збудованого примусовими робітниками у 1942 році.

Завдяки різноманітному використанню та публічному доступу до зеленого даху бункер Санкт-Паулі може стати новою визначною пам’яткою як для мешканців, так і для гостей міста.

Фото: archiexpo.com

За матеріалами: DW,  CNN, NDR Info

Читайте також: