Рікен Ямамото став лауреатом Прітцкерівської премії



Ямамото

У вівторок, 5 березня, стало відоме ім’я цьогорічного лауреата Прітцкерівської премії. Найпрестижнішу архітектурну нагороду 2024 отримує японський архітектор Рікен Ямамото.

Журі відзначило архітектора за позитивний внесок у розвиток спільноти та зазначило, що Ямамото “вносить гідність у повсякденне життя”.

“Ямамото, архітектор і громадський діяч, встановлює спорідненість між публічною та приватною сферами, надихаючи на створення гармонійних суспільств, незважаючи на розмаїття ідентичностей, економік, політик, інфраструктур та житлових систем. Глибоко занурений у підтримку життя громади, він стверджує, що цінність приватного життя стала міським почуттям, тоді як насправді члени громади повинні підтримувати один одного”, – йдеться на сайті премії.

Будинок Pangyo Housing у Соннамі, спроєктований Ямамото

Рікен Ямамото народився 1945 року в Пекіні. Закінчив архітектурний факультет Університету Ніхон та здобув ступінь магістра мистецтв у галузі архітектури в Токійському університеті. У 1973 році заснував свою фірму Riken Yamamoto & Field Shop.

За свою кар’єру Ямамото побудував багато приватних будинків, шкіл, громадських будівель і навіть пожежну частину. У його проєктах часто передбачені тераси, внутрішні дворики та інші відкриті простори, які можуть сприяти спілкуванню мешканців.

Що би не будував архітектор, у його проєктах завжди є спільний та дружній вимір. Його постійна, ретельна і суттєва увага до спільноти породила системи громадського простору, які спонукають людей збиратися у різні способи. Наприклад, весь простір університету префектури Сайтама (1999) задуманий як спільнота.

Університет префектури Сайтама, Фото: pritzkerprize.com

Рікену Ямамото вдалося створити архітектуру, яка одночасно є фоном і переднім планом повсякденного життя, розмиваючи межі між його публічним і приватним вимірами та примножуючи можливості для спонтанних зустрічей людей за допомогою точних, раціональних стратегій проектування.

Архітектор переосмислює громадський та приватний простір. Він створює свої проєкти так, щоб там було місце для спілкування між людьми.  Зокрема використовує прозорі елементи, щоб ті, хто перебуває усередині будівлі, могли відчути те, що лежить поза спорудою.

Серед найвідоміших проєктів архітектора – малоповерховий будинок Pangyo Housing у Соннамі, Південна Корея, на першому поверсі якого є комунальна тераса для мешканців.

Головне фото: Eugene Hoshiko