Відтепер українці знатимуть, за якими цінами будують школи та фортифікації



Верховна Рада ухвалила законопроєкт №11057, який закриває серйозні корупційні дірки у будівництві. Якщо коротко, то відтепер громадяни України знатимуть, за якими цінами будуються школи, укриття та фортифікації. Про це пише Центр протидії корупції, який разом з партнерами працював над адвокацією законопроєкту з початку року.

Чому це важливо?

Законопроєкт відкриває інформацію про всі ціни на будівництві (вартість будматеріалів). Це дозволяє зрозуміти, чи намагається влада завищити ціни з корупційною метою.

Інформація про ціни на будівництво більшості обʼєктів – наприклад, дитячих садочків, шкіл, лікарень – зʼявиться одразу після набрання чинності законопроєкту.

Як було раніше?

Посадовці приховували ціна на будматеріали. Так робили 80% замовників. Припускаємо, що більшість у рази завищували ціни на будматеріали, аби різницю “покласти у кишеню”.

Адже гроші величезні. У 2022-2023 роках на будівельні закупівлі держава витратила майже стільки ж, скільки і на зброю – понад 500 млрд грн.

З ухваленням нового закону виявити ознаки корупції на будівництві можна буде легше – проаналізувавши документ із цінами у Prozorro.

А міжнародні партнери, які надають нам фінансову підтримку, отримають доказ, що їхні кошти витрачаються прозоро.  

Законопроєкт ще має підписати Президент.

Головне фото: ЦПК

Читайте також: