Яким буде Пантеон Героїв у Тернополі



На Микулинецькому кладовищі у Тернополі почали облаштовувати військовий меморіальний комплекс “Пантеон героїв”. Тут поховані Герої російсько-української війни, починаючи із 2014 року. Пантеон вирішили створити у міській раді. Запропонували ідею та презентували проєкт батькам та родинам захисників, аби почути їх думки та побажання.

До розробки передпроєктної пропозиції Пантеону Героїв долучилась тернополянка, подруга загиблого воїна Віталія Дереха Дарця Веретюк. Дівчина вважала перший варіант ідеологічно застарілим. Тому вивчала приклади багатьох світових пантеонів, аби зрозуміти, яким має бути поховання на Микулинецькому кладовищі.

Власне Дарця Веретюк і показала, який вигляд матиме місце пам’яті загиблих героїв у Тернополі.

За головну ідею Пантеону взято козацькі хрести. Дизайн хрестів запозичений із меморіалу УСС на горі Маківці. Виготовлять їх із каменю з місцевого струсівського кар’єру.

Поміж плит висадять ялівець. Ідея з ялівцем, як розповіла Дарця Веретюк, взята із військових поховань орлят на Личаківському цвинтарі у Львові. Ялівець залишається зеленим і взимку. Водночас  Пантеон розтшовний н доволі крутому схилі, і кущовий ялівець, маючи свою висоту, буде візуально приховувати перепади висот і “сходовість”, чи то пак “ярусність” між могилами, кладучи свої віти на краї плит.

На головній алеї Пантеону розмістять інформаційне табло, де можна буде більше дізнатись про життя людей, які загинули за нашу державність, почитати біографії бійців, які тут поховані від 2014. На самих же пам’ятниках, окрім імен та дат, будуть QR-коди, аби можна було відкрити цю інформацію у себе на пристрої.

На верхівці меморіального пагорба планують встaновити стелу архистратига Михаїла із піднятим, готовим до вирішального бою мечем. Зображення Михаїла, що своїми крильми та мечем утворює тризуб, стало одним із перших шевронів Майдану, його символом. Так проєктанти об’єднують військові поховання із 2014-го по 2023 роки. Усі ці люди гинули у одній війні, яка почалася на Майдані та триває вже десятий рік. Це важливо розуміти і пам’ятати.

Загалом уся територія спланована акуратно і без надмірностей. “Мінімалізм спонукає зосередитись на суті. А суть ніколи не про матеріальні пишноти та декор”, – зазначає Дарця Веретюк.

Усі витрати на облаштування пантеону передбачили у міському бюджеті.

Візуалізації: Анастасія Джула