У Гостомелі з відходів зруйнованих багатоповерхівок зводитимуть житло



Це не здешевлює будівництво нового житла, а розв’язує питання, що робити з будівельним непотребом.

З відходів зруйнованих під час боїв багатоповерхівок у Гостомелі під Києвом будуватимуть нові будинки. Про це повідомляє видання «Texty.org».

Технологію повторного використання будівельного сміття запропонували французи. Вони вже використовували її у Бейруті після потужного вибуху у 2020 році. Тепер її почали застосовувати в Гостомелі від Києвом і планують поширити на Чернігівщину.

Найбільших руйнувань у Гостомелі зазнали будівлі біля військової частини. Там стояли п’ять багатоповерхових панельок. Зараз це будівельний майданчик, огороджений дерев’яним парканом.

На території — сім великих куп, щось перетерте майже на пил. Або розміром з гальку, або як щебінь. Інша величезна купа — за парканом. Це були чотири будинки на три і п’ять поверхів, у яких жили пенсіонери, колишні пілоти, військові. Французька компанія з 17-річним досвідом демонтувала їх. Будівельне сміття розібрали на фракції: залізобетон, цегла, метал, пластик, дерево, скло, азбест. Залізобетон і цеглу подрібнили. Їх використають при будівництві нового житла.

Азбест, шкідливий для людей і довкілля, запакували й вивезли на окремий полігон, де його зберігають (переважно це були залишки шиферу). Для пластику і скла теж знайшли застосування. Дерево майже все вигоріло внаслідок пожеж після “прильотів”.

Це не здешевлює будівництво. Бо з нового побудувати завжди простіше. Але це розв’язання проблеми. В Україні вже зараз мільярди тон будівельного сміття, яке нікуди дівати. Це Маріуполь, Бахмут… Весь окупований український південь. Київщина, Харків і Харківщина, Чернігів і навколишні громади. Уже треба думати, як переробити сміття. І максимально використати повторно.

Головне фото: Микола Бойко