Соціальний експеримент: на день вулиця у Львові стала “вулицею для всіх”



Тут можна було пограти в настільні та спортивні ігри, полежати в гамаках, почитати власні твори і навіть стати урбаністом. А ще – спробувати, як це – пересуватися у візку… Єдиний недолік – вулиця стала пішохідною та інтерактивною лише на один день. Urbis Air розказує, що відбулося у Львові.

Місцева влада Львова провела своєрідний соціальний експеримент. У  межах Європейського тижня мобільності ділянку вулиці Січових Стрільців, що у центральній частині міста, на один день зробили пішохідно-інтерактивною. “Аби наочно показати – вулиця може бути не лише місцем для парковки, а й громадським простором, де буде комфортно всім учасниками дорожнього руху. Що важливо, це не потребує повної перебудови та реконструкції”, – наголосив керівник управління вуличної інфраструктури ЛМР Павло Сирватка.

Отож, частину вулиці Січових Стрільців на цілий день зробили пішохідною та умовно розділили на окремі локації. Впродовж дня тут можна було зіграти у бадмінтон, настільний теніс, вуличні шахи, спробувати себе у фехтуванні, почути корисні лайфхаки від велосипедистів. Прочитати на міні-сцені власні твори. Самому навчитися проєктувати вулицю. А також відчути доступність вуличного простору, долаючи перешкоди у колісному кріслі чи милицях. Для цього було створено лабіринт, який імітував їзду пандусом. В такий спосіб кожен охочий міг спробувати пересуватися на колісному кріслі та долати перепони. Цю локацію особливо облюбували діти, які вчилися не лише керувати візочком, а й розуміти тих, хто в ньому сидить. Загалом для дітей було одночасно кілька розвивальних локацій.

До слова, вулицю Січових Стрільців почали прокладати ще у 1840-х роках серед садів, які належали ботаніку Йозефу Меєру. Через це її ще називали Маєрівка. Спочатку її забудовували віллами та невеликими палацами. Та вже до кінця XIX століття тут звели великі кам’яниці. Вулиця – неподалік одного із найстаріших парків Європи та національного університету імені Франка, який є пам’яткою історії та архітектури. Попри таке імените сусідство, цей вуличний простір фактично повністю запаркований автомобілями.

Захід, під час якого частину вулиці перетворили на пішохідну, завершив Європейський тиждень мобільності у Львові. А його безпосередні учасники – мешканці та гості міста – сподіваються, що колись ця вулиця стане знову пішохідною, але вже не на один день.