НЕдоступно: у центрі Києва лише 25% переходів є інклюзивними



пішохідний перехід

Такий висновок оприлюднили студенти кафедри економічної та соціальної географії географічного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка.

Під час виробничої практики студенти обстежили на відповідність сучасним вимогам безбар’єрності та інклюзивності 959 пішохідних переходів у центральних районах Києва.

За результатами студентської перевірки, лише 25% (488) пішохідних підходів повністю відповідають сучасним вимогам інклюзивності. Ще 27% (507) є частково доступними і такими, що потребують усунення недоліків. 48% підходів (923) – узагалі не відповідають вимогам.

Фото: Кафедра економічної та соціальної географії КНУ імені Тараса Шевченка 

Як зазначено у дослідженні, у столиці є багато місць, де були спроби заниження переходів, але нові норми доступності від 2020 року вимагають виконання пішохідного переходу в один рівень з тротуаром або проїзною частиною, тобто висота має бути 0 см, а за наявністю відповідного обґрунтування – не більше 2 см. Більшість доступних переходів з’явилась під час капітальних ремонтів вулиць останніх років. Але навіть в таких місцях нерідко виникають питання до якості виконання ремонтних робіт та контролю за процесом.

До теми: Безбар’єрна Україна. Як у містах формують безбар’єрний простір 

У висновках студенти радять комунальним службам звернути особливу увагу на створення дійсно безбар’єрного та інклюзивного міста. І тут потрібний не точковий, а комплексний підхід до облаштування нормативних пішохідних переходів. Адже через хаотичність та непослідовність під час планування робіт часто буває так, що один підхід до пішохідного переходу повністю відповідає вимогам, тоді як інший залишається недоступним.