На воді, під землею чи в замку: нестандартні школи світу



нестандартні школи

Якби був мирний час, цей проєкт міг би пройти і непоміченим. Однак українці дивують цієї війни не тільки своїми перемогами над ворогом. Одне із головних завдань – зберегти дітей, наше майбутнє. Та дати їм якісну освіту. Якщо в тилових регіонах України освітянам це під силу, то викликів до прикладу в харківських педагогів у рази більше, звісно. Допоможуть їм насправді круті проєкти, як-от перша в Україні підземна школа.

Підземна школа у Харкові

Фото: The Village Україна

Цей заклад анонсували в жовтні 2023-го року і збудували в Харкові у квітні цьогоріч. Облаштували школу за найвищими стандартами безпеки, запевнив міський голова Ігор Терехов. У двадцяти класних кімнатах може навчатися майже тисяча учнів у дві зміни. Із вересня зокрема тут планують просвітити 600 дітей. Звести, точніше – сховати школи під землю – ще і ще обіцяє міська влада Харкова. В інших районах містах анонсують подібні проєкти – аби харківські підлітки мали гарантований і рівний доступ до безпечної освіти. Що ж, схиляючи голову, побажаймо Харкову насамперед вистояти перед ворожими навалами, а місцевим учням – найкращих шкільних вражень.

Фото: The Village Україна

3-D школа у Львові

Тим часом у Львові зводять першу в Україні 3-D школу. Спеціальний принтер на фундаменті буквально надрукував стіни. Це також перший в Україні проєкт такого штибу. Корпус буде на сто учнів.

На першому етапі команді проєкту вдалося закласти фундамент майбутньої школи, повідомив zaxid.net. Але згодом процес будівництва довелося зупинити через масовані ракетні обстріли України, нестачу електропостачання та нестабільні погодні умови. Як і школу в Харкові, друк школи відновили навесні 2023 року. Для продовження робіт до Львова спеціально доставили 3D-принтер. Він формував стіни зі спеціальної суміші на основі цементу. Потім проєкт знову поставили на паузу. Та як нещодавно анонсував заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, зараз оптимізму додалось: склали дорожню карту, знайшли інвестора, який допоможе з фінансуванням, роботи на об’єкті відновлюють.

Школа без стін у Данії

Чимало цікавих шкіл є і в світі. Данська Orestad Gymnasium у Копенгагені вирішила позбутися… стін. У скляному кубі немає ані класів, ані кімнат з хімії чи біології. Натомість дітям запропонували зони навчання. До прикладу, старші школярі гуртом навчаються цікавого та корисного в open space’ах. Щоби було веселіше, данці мають три великі круглі зони в центрі школи — там можна відпочити та погомоніти про те і се. Щоби не засиджуватися, звели і тут і там буквально гігантські сходи, знову ж таки, ще одне місце зустрічей та ще й корисне: адже ходячи маємо фізичне навантаження. Так і хочеться, будучи в Копенгагені, зайти до тієї будівлі.

Orestad Gymnasium. Фото: Освіторія

Школа на воді в Макоко

Зайти до школи у Макоко не вийде. І не тому, що нині може чергувати на вході суворий дядько Адеджаре. У тамтешню школу доведеться… пливти. Бо в нігерійському місті архітектори голландської компанії NLE побудували просту, але надзвичайно красиву школу з деревини, яка стоїть простісінько на воді. Макоко є бідним містом, стверджує видання «Старий Лев», і було під загрозою знищення. Однак після будівництва школи Макоко стало національною гордістю для нігерійців.

Мakoko_school. Фото: Старий Лев

Не школа, а парк розваг в Індії

А от коли часом завітаєте до Індії, то варто побачити на власні очі Sangam Elementary School. Ідея тут була така: аби хотілося і днювати й ночувати (жарт, звісно) у шкільних стінах. Відтак індуси узяли й розщибалися на повну. Звели багато рівнів будівлі – та й вікон наліпили чимало, скажемо вам. Із такого вийшов і дах такий сходинками. Ну а архітектори відтак це покриття перетворили на парк розваг. Тут тобі й лабіринти з газонами разом, і гірки, і велодоріжки… Ех, чому автор не індус із третього «Г» класу. Отак узяв би і садив вкупі з іншими город на даху: робота там – теж справа учнів.

Sangam Elementary School. Фото: Освіторія

Школа в англійському маєтку

Дорогою до України з Індії зробімо гак у школу “Stowe” в Букінгемпширі (Англія). Вона є однією з найкрасивіших шкіл у світі, вважають у певних архітекторських колах. Заснована у 1923-му році в одному із найромантичніших маєтків Англії, будівля була під загрозою руйнування. Втім, вистояла завдяки енергійній боротьбі за неї групи активістів на чолі з архітектором Клафом Вільямсом-Еллісом. Тож обійстя перетворили на школу. Директор-засновник “Stowe” Джон Фергюссон Роксбург сказав, що це буде місце, де кожен учень «пізнаватиме красу, яку потім вловлюватиме навколо себе впродовж всього життя».

Із такими приємними враженнями від шкіл світу мусимо вертатися до України. В нас, на жаль, людиноподібні істоти із сусідньої країни школи не будуть, а знищують… Видно, вони на уроках пропустили головне і не навчилися бути людьми. Що ж, тим гірше для них. Адже в Україні після очевидної перемоги розквітне не одна тисяча яскравих шкіл, куди із нетерпінням тупотітимуть дитячі ніжки.

Читайте також: