Львівська міська рада проти забудови ЛАЗу житлом



Львівський автобусний завод

У Львівській мерії висловили свою позицію щодо майбутнього розвитку території колишнього автобусного заводу. За словами заступника міського голови з містобудування Любомира Зубача, місто не бачить там жодної житлової забудови – ні багатоповерхівок, ні апартаментів.

«Усі 56 га території під колишнім Львівським автобусним заводом є у комунальній власності. Ще три роки тому виконком ЛМР визначив: на території ЛАЗу можуть бути лише об’єкти виробничого та громадського призначення з науковими та освітніми функціями.

Тобто лише промисловість (як варіант – індустріальний парк чи якесь інноваційне виробництво), виробничо-лабораторні корпуси, науково-дослідні та проектні організації; культурні чи спортивні об’єкти, виставкові центри, адміністративні корпуси, офіси», – зазначив посадовець.

Щобільше, виконком заборонив також вносити зміни до містобудівної документації всіх рівнів щодо функціонального призначення землі. А отже, жодних детальних планів щодо цієї  території не може бути.

«Місто неодноразово зверталося до правоохоронців. Зокрема у 2022 році у Державне бюро розслідувань щодо, на думку ЛМР, незаконної приватизації ЛАЗу Чуркіним. Тоді детективам надали всю інформацію та документацію, якою володіли і яка стосувалась справи. На якому етапі розслідування зараз – нам не відомо.

Але всі ми почули зі ЗМІ про оплату боргів підприємства і нових власників ЛАЗу. Тепер хотілося б, щоб і новий власник почув позицію Львівської міської ради», – зауважив Любомир Зубач.

Нещодавно ЗМІ повідомили, що новим власником «Львівського автобусного заводу» стало ТзОВ «Львівінвестактив», що входить до групи родини Луцьких з Івано-Франківська, яка є власником відомої в місті будівельної компанії «Благо» та приватного «Університету імені короля Данила». Інвестор погасив борги заводу і отримав мажоритарну частину його акцій.

А згаданий Любомиром Зубачем пан Чуркін – російський бізнесмен, якому на початку 2000-х Фонд державного майна продав контрольний пакет акцій ЛАЗу і який врешті довів завод до банкрутства.

Львівський автобусний завод – колись найбільше підприємство України (часів СРСР) з випуску тролейбусів та автобусів різного призначення. Підприємство заснували у 1945 році.