Ян з Дуклі повернувся у Бернардинський дворик після реставрації



Ян з Дуклі

Фігуру Яна з Дуклі, покровителя Львова, повернули на купол ротонди у Бернардинському дворику. Про це повідомила радниця міського голови з питань охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

2022 року, після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, фігуру святого демонтували та перевезли в безпечне місце.

Фото: Paweł Jędrzejczyk (з ФБ-сторінки Лілії Онищенко)

У майстерні скульптуру ґрунтовно дослідили та реставрували. Як розповіли у ЛКП “Бюро спадщини”, насправді ця фігура не кам’яна, а виготовлена з цинку. Всередині вона порожня.

“Руки фігури були виготовлені окремо та вдало припаяні до тіла. Голову святого Яна з Дуклі прикрашає німб, виготовлений зі сталі. Реставратори відзначили, що металева несуча конструкція скульптури була в гарному стані й вимагала лише очищення від нашарувань, бруду та атмосферних забруднень, а також застосування антикорозійного захисту”, – зазначають у Бюро спадщини.

Процес реставрації. Фото: Бюро архітектурної спадщини у Львові

Під час реставрації виявили, що скульптура раніше була повністю позолоченою. Тому їй повернули первісний вигляд.

Реставраційні роботи профінансувало Міністерство культури національної спадщини Республіки Польщі через Інститут “Полоніка”. Над відновленням скульптури працював львівський фахівець Тарас Олещук.

Хто такий Ян з Дуклі

Ян з Дуклі, або Святий Іван з Дуклі — патрон Польщі, Литви і Русі. Бернардин, який жив і проповідував у Львові у ХV ст. Віряни любили його за простоту та близькість до народу. За легендою, саме його постать в небі захистила Львів під час облоги військами Богдана Хмельницького і татар у 1648 році.

1997 року Папа Іван Павло ІІ канонізував святого.

Скульптуру патрона Львова можна побачити у подвір’ї колишнього монастиря бернардинів, сьогоднішнього храму Св. Андрія Первозваного. Вона прикрашає купол ротонди, побудованої 1761 року над криницею. Під куполом збереглися фрески зі зображенням чудес, пов’язаних із Яном з Дуклі.