Фасад Королівської кам’яниці у Львові реставрують



Королівська кам'яниця

Будівля належить до списку Світової спадщини ЮНЕСКО

У центрі Львова розпочали реставрацію фасаду Кам’яниці Корнякта, або Королівської кам’яниці. Про це повідомили у Львівському історичному музеї.

«Завершився кількалітній процес, який включав перемовини з Instytut Polonika Національним інститутом польської культурної спадщини за кордоном ПОЛОНІКА, обстеження фасаду будинку, виготовлення проектно-кошторисної документації та погодження її компетентними органами, визначення виконавця робіт, отримання усіх необхідних дозволів на початок робіт», – йдеться у повідомленні.

Реставрацію повністю профінансує Інститут польської спадщини за кордоном Polonika. Вартість робіт становитиме майже 2,8 млн злотих.

«Це один з найцінніших архітектурних об’єктів у Львові. Королівській кам’яниці буде повернуто колишню пишноту»,  – зазначають в Instytut Polonika!

Роботи триватимуть до жовтня наступного року.

Кам’яниця Корнякта, Королівська кам’яниця. Фото: Urbis Air

Будинок на площі Ринок, 6  зведений у 1580 р. архітектором Петром Барбоном за участю Павла Римлянина для багатого грецького купця Костянтина Корнякта.

У 1642 р. будинок купив польський магнат Якуб Собєський. Після його смерті кам’яницю успадкував його син – Ян Собєський (від 1647 р. – король Польщі). Відтоді кам’яницю почали називати ще й королівською.

У 1940 р. у приміщеннях кам’яниці відкрито Львівський історичний музей.

До теми: