Пам’ятник без пам’ятника: у Львові визначились з ідеєю простору імені Коновальця



простір імені Коновальця

У понеділок, 23 березня, Львові оголосили підсумки відкритого архітектурного конкурсу на найкращий проєкт простору пам’яті Євгена Коновальця. За результатами голосування журі, перемогу здобула львівська команда, яка працювала під керівництвом архітектора Дмитра Сорокевича.

“Дуже важливо, що на початку вул. Коновальця постане дуже сильний метафоричний простір, який прямо пов’язаний з основою ідеєю і філософією Євгена Коновальця”, – зазначив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

У центрі простору – метафоричний образ відкритої зброярні. Як символ боротьби, що триває. Пам’ятник планують виконати із металу, на який переплавлять окупантську зброю, розповів під час презентації проєкту Дмитро Сорокевич.

Візуалізація проєкту:

На зброярні буде викарбовано вислів Євгена Коновальця: “У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю”. Важлива деталь – фразу викарбують шрифтом Ніла Хасевича. Саме ним художник оформлював плакати, журнали, газети для українського визвольного руху середини ХХ століття, зокрема для матеріалів УПА.

Візуалізація проєкту: ЛМР

Власне монументального пам’ятника Провідникові ОУН концепція простору не передбачає. Адже, за словами авторів проєкту, вони мали на меті передати образ Коновальця не через його постать, а через певні умовні рефлекси, через його дії та вплив на нашу культуру та суспільство.

“Це пам’ятник без пам’ятника, який змусить простір жити, а відвідувачів замислитися над тим, а що ми зробили для формування української нації”, – зауважив голова журі Андрій Лесюк.

Візуалізація проєкту: ЛМР

Громадський простір облаштують на перетині вулиць Бандери та Коновальця, на площі перед корпусом Львівської політехніки. Від решти території пам’ятник відділятиме підпірна стіна. Водночас сам простір буде відкритим до навчального закладу.

Територію навколо пам’ятника облагородять, створять додаткові відпочинкові місця та подбають про інклюзію. Зокрема планують облаштувати ще один безбар’єрний доступ до корпусу політехніки.

Загалом, як повідомив Антон Коломєйцев на конкурс було подано 13 робіт – зі Львова, Києва, Одеси та інших міст України. Переможець отримає 200 тисяч грн із призового фонду.

Візуалізація проєкту: ЛМР