На місці “Добробуту” у Львові хочуть відновити громадський простір



Добробут. Візуалізація

На місці ринку “Добробут”, що розташований позаду Оперного театру у Львові, планують облаштувати громадський простір, який стане візитівкою міста. Про це повідомив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, пише Urbis Air.

“На початку ХХ століття площа за Оперним театром була головним громадським простором у центрі міста. Уздовж площі була історична забудова. На сьогодні вона, на жаль, практично не збереглася.

І власне позиція міста – коли повернемо землю в користування міста, відтворити тут історичний громадський простір з додатковим озелененням, комфортним і затишним плануванням простору, відповідними вуличним меблями. Можливо, з водним чи мистецьким об’єктом, або навіть з дитячим майданчиком – це все до обговорення. Рішення прийматимемо спільно”, – написав на своїй сторінці у Facebook Любомир Зубач.

Такий вигляд мала площа позаду Оперного на початку ХХ століття. Фото архівне

На території “Добробуту” уже почалися зміни: частина ринку вже згорнула діяльність, а вулиця Стара, яка роками стояла перегороджена шлагбаумом і брамами, уже відкрита для проходу.

Читайте також: Вітражі львівських храмів: фото, історія, локації

“Треба подивитися навколо і визнати об’єктивну реальність: часи барахолок минули – на стадіонах тепер знову грають у футбол, а на міських площах відпочивають і гуляють мешканці та туристи. Тому очевидно, що оцей “шанхай” позаду Львівської Опери у самому центрі абсолютно не пасує європейському місту. Тим паче, ансамбль історичного центру Львова належить до світової спадщини ЮНЕСКО”, – зазначив посадовець.

Нагадаємо, що Львів майже 20 років бореться в судах  за ділянку в самому центрі міста, яку через схеми “прихватизував” несумлінний бізнес.

Головне фото – попередня візуалізація площі , яку розробило управління архітектури та урбаністики ЛМР/ facebook.com/LubomyrZubac