Лице “Віденської кав’ярні” у Львові: чиясь захцянка чи історична потреба



Місто не перший рік судиться з рестораном, вимагаючи демонтувати склопакети на терасі та узаконити і погодити вигляд літнього майданчика поряд. Врешті справа дійшла аж до Верховного Суду. Правники наголошують: рішення у цій справі може мати визначальне значення. Адже стане юридичним прецедентом у таких справах, що стосуються архітектурних пам’яток та історичної спадщини.

“Віденська кав’ярня” є найстарішою у Львові, розташована у самісінькому центрі міста, на проспекті Свободи, і власне 1829 року була збудована як кав’ярня. Якщо із виглядом самого кафе все зрозуміло, там за роки без суттєвих змін, то до прибудованої тераси і літнього майданчика у міської ради виникли питання. Врешті це перенеслося у судову площину.

Що не так із терасою?

Свого часу тераса “Віденської кав’ярні” була відтворена за іконографічними матеріалами та проектом відомої архітекторки Ганни Новаківської. Довший час функціонувала відкритою з тимчасовим дахом, але власники вирішили загородити її металопластиковими склопакетами і зробити закрите приміщення ресторану.

“Віденська кав’ярня” у Львові

Ще 21 травня 2021 року управління охорони історичного середовища видало припис про демонтаж склопакетів тераси “Віденської кав’ярні” за адресою просп. Свободи, 12. У серпні 2022 року виконавчий комітет ухвалив рішення “Про відновлення історичного вигляду будинку на просп. Свободи, 12 – пл. І. Підкови, 2 у м. Львові”, у результаті якого сторони зобов’язались опрацювати концепцію фасадних рішень.

Проте власники оскаржили припис, виграли першу інстанцію в суді та апеляцію.

Основним аргументом у цих судових рішеннях на користь власника став той факт, що тераса за невідомих обставин стала окремим об’єктом нерухомості, отримала свій окремий техпаспорт за адресою пл. Підкови, 2 і вже начебто не належить до пам’ятки культурної спадщини, тому управління не має повноважень вимагати демонтажу.

Врешті 24 травня 2023 року Верховний Суд оприлюднив рішення: він задовольнив скаргу Львівської міськради та відправив на новий розгляд справу про демонтаж конструкцій тераси у “Віденській кав’ярні”. Про це повідомили в департаменті містобудування Львівської міської ради.

“Віденська кав’ярня” на початку ХХ століття

У Верховному Суді заявили: “…Суди попередніх інстанцій не з’ясували важливих обставин справи, які мають значення для винесення законного та обґрунтованого рішення, а саме – причин невідповідності відомостей різних технічних паспортів на будівлю за адресою: пр. Свободи, 12 у м. Львові, дійсної наявності або відсутності тераси у цій будівлі, встановлення того, чи належить та частина будівлі, на якій знаходиться тераса, ТОВ “Віденська кав’ярня”, а також дійсного влаштування на цій терасі огороджуючих та світлопрозорих конструкцій без належного погодження проектної документації».

Окремо суд звернув увагу на розміщення об’єкту в історичному ареалі міста та в зоні ЮНЕСКО. Адже вважає, що збереження об’єктів культурної спадщини та запобігання їхньому руйнуванню внаслідок несанкціонованої господарської діяльності є одним із головних завдань органів місцевого самоврядування.

Думки сторін

Власник “Віденської кав’ярні” Олег Мандюк рішення Верховного Суду Urbis Air прокоментував так: “На сьогодні є діюча ухвала суду, що припис ЛМР про демонтаж є незаконним. Нас звинувачують, що ми незаконно змінили адресу. В нас на цю адресу є всі законні документи, які видала сама ж ЛМР або ж її підрозділи. Торік ми вже виграли кілька апеляцій. Нічого ми не будемо демонтовувати. Це, якщо казати нашою львівською мовою, особиста захцянка міського голови”.

Тим часом у Львівській міській раді повідомили: окрім судових процесів, активно тривають і перемовини із власниками “Віденської кав’ярні”. Мета одна – порозумітися і привести кав’ярню до історичного вигляду. Як повідомила Urbis Air керуюча справами виконкому Наталія Алєксєєва, із представниками закладу лише цьогоріч провели щонайменше три зустрічі:

Літній майданчик біля “Віденської кав’ярні” є ще одним предметом судових спорів

“Це була не одна зустріч уже цього року. На зустрічах був особисто Олег Мандюк. Навіть була зустріч із запрошеним архітектором з боку замовника, де йшлося про те, що вони проведуть обрахунок можливого іншого даху, який би підкреслив цю терасу і дав можливість замінити ці важкі склопакети на легкі конструкції.

Управління архітектури підготувало і ми презентували власникам ескізи, яке бачення було міста, якого виду чи типу тераса могла би там функціонувати. І фактично взяли за зразки готель «Амбасадор» (Відень) та інші європейські історичні місця, які мають легкі скляні конструкції на терасі, що дає змогу використовувати приміщення в несонячні погоду. Ці пропозиції ми передали.

1-2 червня власник обіцяв подати свої розрахунки”.

У Львівській міськраді поінформували, що на сьогодні є кілька судових справ стосовно “Віденської кав’ярні”: одна стосується безпосередньо тераси, інший процес триває у частині літнього майданчика.

“Власники повною мірою користуються інструментом юридичного захисту. На кожну дію йдуть судові дебати. Хоча навіть є чинний охоронний договір, який ТЗОВ «Віденська кав’ярня» підписали ще в 2007 році, де окремим пунктом зазначено, що будь-яке розміщення, будь-яке використання території навколо пам’ятки, а це приблизно до 20 метрів, відбувається за погодженням управління історичного середовища”, – зазначила Наталія Алєксєєва.

Тим часом юристи наголошують: рішення у справі тераси “Віденської кав’ярні” може мати визначальне значення в контексті цілої України. Адже стане юридичним прецедентом і визначить подальшу судову практику в таких справах, що стосуються архітектурних пам’яток та історичної спадщини.