Київський суд скасував Історико-архітектурний опорний план Львова



Львів

Наразі рішення суду не набрало законної сили та буде оскаржене в апеляційному порядку.

15 липня 2024 року Київський окружний адміністративний суд своїм рішенням скасував наказ Міністерства культури та інформаційної політики про затвердження документації щодо історико-архітектурного опорного плану Львова. Про це повідомила керуюча справами виконкому ЛМР Наталія Алексєєва.

Львівську міську раду навіть не залучили до справи!!! Все в старих “добрих” традиціях. Місто оскаржить це рішення”,  – додала посадовиця.

Оскаржуватиме це рішення і Міністерство культури та інформаційної політики України. У відомстві вважають його неправомірним та таким, що не відповідає інтересам держави.

«Засідання проходило без участі сторін. Суд не врахував аргументацію МКІП, яка підтверджували правомірність наказу. Крім того, суд відмовив у задоволенні заяви Львівської міської ради про її залучення до участі в справі на стороні МКІП», – зазначають у Мінкульті. І додають, що скасування наказу МКІП створює серйозні ризики для збереження історичного обличчя Львова та його унікальної культурної спадщини. Недобросовісні забудовники можуть скористатися ситуацією та розпочати будівельні роботи, що призведе до непоправних руйнувань унікального історичного середовища Львова.

Відомо, що позов проти Мінкульту подало ТзОВ “Науково виробнича фірма “Нью-трейдінг Львів”. Наразі рішення суду не набрало законної сили та буде оскаржене в апеляційному порядку.

Нагадаємо, наприкінці січня 2024 року Міністерство культури та інформаційної політики України підписало наказ про затвердження історико-архітектурного опорного плану Львова.  Документ містить інформацію про окремі споруди, об’єкти культурної та архітектурної спадщини та призначений, зокрема, для опрацювання генерального й детального планів. На ньому позначені пам’ятки архітектури, історична забудова, значні історичні містобудівні об’єкти, пам’ятки історії, елементи ландшафту тощо. Разом з історико-містобудівним планом він є основним документом Генерального плану міста.

Про те, що змінює в розбудові Львова історико-архітектурний план, читайте тут.

До теми: