Концепцію Містобудівного кодексу презентують найближчим часом



Форумі громад Прикарпаття

На Форумі громад Прикарпаття представили проміжний звіт роботи над майбутнім Містобудівним кодексом України. За словами народної депутатки Ганни Бондар, яка і очолює цей процес, уже завершується робота над концепцією кодексу і її найближчим часом презентують українцям. Надважливо: концепцію пишуть за принципом «знизу догори», надаючи провідну роль відкритості та публічній дискусії. 

Наразі над концепцією працює величезна група фахівців – понад 300 осіб. Це представники профільних інституцій, асоціацій, місцевого самоврядування, міністерств, закордонні експерти. 

Як наголосила на форумі Ганна Бондар:  “Концепцію пишуть за принципом знизу догори. Ми розуміємо, що цей документ можуть написати юристи у закритих кабінетах, але чи буде він зрозумілий і прийнятий українським суспільством?..  Для нас у цьому процесі важлива публічна  дискусія і максимальна залученість громади. Тому наші двері відчинені, а результати роботи відображаємо на наших офіційних сторінках”. 

За словами архітекторки, те, що в Україні почали роботу над новим Містобудівним кодексом України саме із написання концепції, від початку було правильним рішенням. Одне із підтверджень – прийняття закону про правотворчу діяльність, який вимагає розробку концепції перед безпосереднім написанням первинного закону».

Нагадаємо, розробку та обговорення Містобудівного кодексу розпочали у лютому 2023 року. Очолити роботу з написання цього документа профільний комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування доручив нардепці Ганні Бондар. Уже тоді заявляли, що на написання Містобудівного кодексу знадобиться щонайменше два роки. Містобудівний кодекс України стане основним нормативно-правовим актом у сфері містобудування замість низки чинних законів.

Фото: rada.gov.ua

Читайте також: