Хто такий Мартін Дюплантьє, який виступить на Lviv Urban Forum



Французький архітектор Мартін Дюплантьє – один із провідних містопланувальників світу, урбаніст, голова французького бюро Martin Duplantier Architectes – буде одним із зіркових спікерів Lviv Urban Forum, який відбудеться у Львові 27 – 29 червня 2024 р. Після повномасштабного вторгнення росіян в Україну він зібрав команду однодумців, аби разом працювати над відбудовою українських міст. Для цього він навіть заснував товариство “Д Архітектура Україна”.

“Коли я побачив через екран, як росія знищує вашу культуру та ідентичність – не зміг залишатися у Франції. Під загрозою опинилося багатство української архітектурної спадщини. Архітектура – це ж не лише про дах над головою, це також і про ідентичність українців”, – коментує свій вибір архітектор.

В його доробку низка проєктів регіонального масштабу – набережна в Англеті, розробка стратегії розвитку Реймського Порту в Кольберті (Франція), Центр екстреної допомоги Біскаросс, Центр мобільності в олімпійському селищі у Парижі, великі міські проєкти в громадській сфері.

 Має широкий спектр діяльності в сферах архітектури та міського дизайну. Основні акценти в роботі – це простори для людей, ландшафт, міське планування та архітектура. До великої війни він мав успішні комерційні проєкти в усьому світі. Працює над проєктами в Європі, Азії та Африці.

“Важливо присвячувати всі ресурси короткостроковим, надзвичайним завданням для захисту населення, але в той же час думати про післязавтра, коли Україна буде звільнена. Інакше ми не зможемо проєктувати повоєнні міста. Тому важливо вже тепер думати над цим, знаходити правильні складові, українську ідентичність у місті”.

Над чим працює в Україні

Фактично з перших днів війни команда Мартіна Дюплантьє веде перепис військових руйнувань в Україні. Так званий облік втрат активів розпочато на початку березня 2022 року. У їхньому списку особливо цінні з погляду архітектури будівлі, які повністю зруйновано та ті, що пошкоджено. Його команда архітекторів, науковців та студентів робить каталог та наносить на карту руйнування, спричинені військовою агресією  в Україні.

Зараз відомий архітектор працює над проєктами музею Марії Примаченко в Іванкові, відбудовою Уваровського дому, створенням нового українсько-французького культурного центру у Ворзелі. Над розвитком територій у Чернігові, Ізюмі, Ніжині. Бере участь у кількох проєктах у Києві, Харкові А також розробляє проєкти бомбосховищ подвійного призначення для шкіл у всій Україні.

Активно співпрацює з Миколаївською міською радою, з якою підписано меморандум про співпрацю. Розробляє концепцію проєкту парку у центрі міста. «Кінцева мета – створення естетично привабливого та якісного міського середовища в Миколаєві відповідно до європейських урбаністичних принципів», – прокоментували таку співпрацю в Миколаївській міській раді.

Важливо, що проєктні роботи проводять без залучення бюджетних коштів.

Це їхній (росіян) спосіб зробити tabula rasa й упевнитися в тому, що українська ідентичність більше не існує. Це саме те, що вони зробили з Маріуполем, де вже відбудували кілька будівель, мовляв, це ми, і це все російське. Нагальним завданням є захист того, що ми маємо, і переконання, що культурний фон буде захищений, відбудований та регенерований”.

У Ніжині французький архітектор презентував проєкт про важливі соціальні проблеми повоєнного відновлення. Наразі він на стадії обговорення та потребує урядової підтримки Франції та України.

Проєкти Мартіна Дюплантьє

Його першим громадським проектом був головний центр екстреної допомоги Біскаросс, завершений у вересні 2012 року.

Одна із останніх його робіт  – будівництво Центру мобільності в олімпійському селищі у Парижі. Цю будівлю відкрили до Олімпійських ігор у Парижі-2024.

Після Олімпіади все селище перетворять на екологічно чистий район для шести тисяч мешканців. У ньому будуть дві школи, готель, громадський парк, магазини та офіси, а також зелені зони для пішоходів.

Центр мобільності. Фото: martinduplantier.com/en

Ще одна відома робота Мартіна ДюплантьєZhangjiajie (Чжанцзяцзе) з ілюзіоністською концепцію розвитку. Це так званий новий маршрут західною частиною Чжанцзяцзе зі складним ландшафтом, контрастними пішохідними мостами геометричної форми та павільйонами.

Проєкт Zhangjiajie. Фото: archello.com

Така архітектура для одних є ілюзією дзеркала, для інших – страхом порожнечі. Нагорі – тераса-панорама. Внизу – кафе та спеціальні приміщення, пансіонат з унікальним простором для споглядання національного центру. Основний будівельний матеріал – світловідбивальна нержавіюча сталь та чорний камінь, яким викладено підлогу. 

Південне узбережжя Англет – ще один проєкт Дюплантьє.

Південне узбережжя Англет. Фото: archello.com

Це територія між високими горами Піренеїв та лісами, де поєднується виняткова географія та міське розташування. Узбережжя називають воротами до міста. Проєкт підсилив і до того незвичний пейзаж – атлантичну панораму від горбистого узбережжя Іспанії до північних піщаних пляжів. Для реалізації проєктанти використали близько 5 тисяч рослин – це переважно дерева, кущі та однорічні і багаторічні трави.

Головне фото: Миколаївська ОВА

Читайте також: