Детектор забудовника: як “Ріел” виконує соціальні зобов’язання у Львові



Увага, спойлер! Шість садків, дві школи і дві дороги – і нічого не збудовано.

За останній час гендиректор знаного забудовника у Львові – корпорації “Ріел” – двічі з’явився за трибуною львівського виконкому. Звітував про те, чи виконують обіцяне місту щодо соціальної інфраструктури. Озвучував якісь дорожні карти, сипав адресами, строками.

Але, схоже, непереконливо, якщо навіть заступник міського голови Львова із містобудування Любомир Зубач після цього написав: “Місія Real чи UnReal?”

Раніше держава передбачала сплату інвестиційного внеску: забудовник платив певний відсоток від загальної кошторисної вартості будівництва у бюджет і далі вже місто мало б скерувати ці кошти на розбудову соціальної інфраструктури. Для житлових будинків це було 2%. Із 2021 року цей інвестиційний внесок повністю скасували. Це начебто мало зменшити вартість збудованого житла зокрема. Як бачимо, вартість це не зменшило, утім громади залишились без цього джерела фінансування.

Отож, міста опинилися в ситуації, коли в них забрали юридичні важелі змушувати забудовників долучатися до розбудови соціальної інфраструктури. І це де-факто стало більше справою честі й совісті самих забудовників. Відтак деякі міста, серед них і Львів, почали переконувати, а забудовники обіцяти. Обіцяти, що збудують школу, садок, амбулаторію чи прокладуть шмат дороги.

Хтось обіцяв багато, інші не дуже. Але віднедавна у Львові взяли за практику час від часу кликати когось із забудовників на засідання виконавчого комітету. І там представники будівельної компанії звітували, що виконано (такого, по правді, на жаль, дуже мало), але здебільшого пояснювали, чому не вдалося, і знову говорили про нові дедлайни.

URBIS AIR самостійно вирішив пропустити львівських забудовників через своєрідний поліграф.

Фото Любомира Зубача

У цій статті ми проаналізували публічні обіцянки та всі доступні містобуди, видані різним юридичним компаніям, але житло в яких продають під брендом “Корпорація Нерухомості Ріел”. Мова, звичайно, про будівництво, яке триває або яке от-от здадуть в експлуатацію. Давнє й завершене до уваги ми не брали.

Якщо дуже коротко:
Зі школами геть біда – будівництва жодної ще не починали.

Із садками трішки оптимістичніше. Оскільки більшість з них – це частина житлових комплексів, які забудовник зводить, є шанси, що вони таки з’являться.

З дорогами, як із школами, теж не склалося.

До кінця 2024-го року “Ріел” мав би збудувати школу і чотири садки. Вірите у це?

Отож, поїхали локаціями, де “Ріел” обіцяв соціальну інфраструктуру:

Початкова школа + ДНЗ на вул. Гніздовського, 75а і Рудненській,8. Це ЖК “РІЕЛ-Сіті

Нічого не збудовано. Щоправда, нарешті 4 серпня на виконавчому комітеті було видано містобудівні умови і обмеження на зведення початкової школи на 150 учнів і дитсадка на 180 дітей. На засіданні також пролунали терміни: лютий наступного року – початок будівництва і орієнтовна дата введення в експлуатацію – до кінця 2024-го. На фото – стан готовності самого ЖК.

Школа на понад 700 учнів із дитсадком на вул. Хмельницького, 207. Це ЖК “Підзамче”

Мова про загальноосвітню школу на 720 учнів (згідно з містобудівними умовами) з дошкільним закладом на 50 місць. Площа – понад 10 тисяч кв. м.

Ці об’єкти не будуються. І, за словами гендиректора “Ріелу”, не будуть будуватися щонайменше до липня 2025 року. Саме так, з роком ми не помилилися.

Ростислав Мельник на засіданні виконкому пояснював дорожню карту так: мовляв, для правильної реалізації проєкту досліджували ринок освітніх послуг, щоб зрозуміти, яку спеціалізацію для цієї школи обрати. Тільки до кінця 2023 року забудовник планує вибрати оператора школи. Потім ще сім місяців будуть формувати технічне завдання на проєктування та отримувати дозвіл на будівництво. До липня 2025 року будуть акумулювати та залучати кошти для будівництва цієї школи.

Добудувати школу, очевидно, приватну, “Ріел” планує далекого 2026-го. А точніше – 1 грудня 2026 року.

Дитсадок на вул. Хмельницького, 116. Це ЖК “Брама”

Насправді, за документами, це мав би бути дошкільний заклад короткотривалого перебування дітей площею понад 800 кв. м. Оскільки це буде вбудований в житловий комплекс садок, то можна сказати, що він в процесі будівництва, як і весь ЖК.
Планова дата введення в експлуатацію – липень 2024 року.

Дитсадок на вул. Хмельницького, 207. Це ЖК “Вежа”

За документами, це вбудований дошкільний заклад короткотривалого перебування дітей площею понад 800 кв. м (за проєктом). Нині у процесі будівництва.

Планова дата введення в експлуатацію – кінець 2024 року.

Дитсадок на вул. Волинській, 9. Це ЖК “Новий Форт”

За документами, це теж вбудований дошкільний заклад короткотривалого перебування дітей площею понад 600 кв. м. Ситуація схожа, як і в попередньому випадку: добудують ЖК – з’являться шанси на відкриття садка.
Планова дата введення в експлуатацію – липень 2024 року.

Дитсадок на вул. Володимира Великого. Це ЖК “Америка”

Згідно з містобудівними умовами і обмеженнями, на вул. Володимира Великого мав би бути збудований заклад дошкільної освіти на 80 місць площею 1200 кв. м. Утім найперше “Ріел” зобов’язувався профінансувати архітектурний конкурс на проєктування та будівництво дитячого навчального закладу. Такий конкурс мав би відбутися до кінця цього року.

Далі, за озвученою дорожньою картою цього об’єкта, – до травня 2025-го виготовлення проєкту, потім експертиза, отримання дозволу. Оскільки забудовник говорить про орієнтовний термін будівництва у два роки, то закінчити цей дитсадок мали б у липні 2026 року.

Стан будівництва ЖК “Америка” станом на кінець липня – на фото (зі сторінки “Ріелу” у ФБ).

Дитсадок на вул. Залізничній, 7. Це ЖК “Шенген”

У містобудівних умовах і обмеженнях, виданих у грудні 2020-го, забудовник зобов’язувався, окрім житла, збудувати також вбудовано-прибудований заклад дошкільної освіти. Станом на кінець серпня 2023-го будівництво всього житлового комплексу виглядає, як на фото. Але самих робітників на будмайданчику під час знімання ми не побачили. А тому не можемо говорити про активні роботи у розпал будсезону.

Стан будівництва на вул. Залізничній

Влаштування кільцевого руху на перетині вул. Городоцької – Сяйво

Не можемо не згадати про цей кейс. Профінансувати роботи з влаштування кільця “Ріел” обіцяв ще далекого 2019 року. І теж свого часу публічно, на виконкомі. Але віз і далі там. А на крайньому засіданні виконкому Ростислав Мельник знову обіцяє: “Зробимо, без проблем”.

Ремонт дороги на вул. Під Голоском. ЖК “Голоські кручі”

Письмової згадки про зобов’язання чи обіцянку збудувати дорогу в жодному офіційному документі ви не знайдете. Але усно представники “Ріелу” зробити це обіцяли. І навіть почали. Але закінчилося все скандалом. Мешканці звинуватили забудовника, що він не дорогу будує, а просто засипає усе будівельним сміттям. На цьому всі потуги припинилися і дорога, що мала з’єднати ЖК “Голоські кручі” із Проектованою-Щеповою, залишилася усною невиконаною обіцянкою “Ріелу”.

Музична школа на вул. Ярославенка, 30. Це ЖК “Ярославенка”

Насправді це чи не найскандальніша справа в історії будівництва компанії “Ріел” у Львові. На цьому місці свого часу був будинок відомого композитора Ярослава Ярославенка. 2008 року його викупили у мешканців та зруйнували – тут мала постати багатоповерхівка. І, як бачимо, постала. Роками тривали суди. Але врешті, у березні 2017-го місто видало містобудівні умови та обмеження. Як тоді обіцяв головний архітектор Юліан Чаплінський, перший поверх забудовник передасть містові під музичну студію.

І ось, будинок на вул. Ярославенка цього літа ввели в експлуатацію. Очевидно, перший поверх збудовано. За інформацією UA, школа там буде, але коли і в якому форматі, як-то кажуть у Львові, дасться чути.