Червоноград віднині – Шептицький



червоноград

Верховна Рада перейменувала шахтарське місто Червоноград на Львівщині на Шептицький. Відповідну постанову ухвалили 19 вересня. Також зміниться й назва району. Відтепер він стане Шептицьким.

Крім Червонограда, в межах декомунізації перейменовано ще 327 населених пунктів та чотири райони, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови.

Зазначимо, що спроби перейменувати місто Червоноград були і раніше. Історично Червоноград називався Кристинополем. Заснував місто гетьман Речі Посполитої Фелікс-Казимир Потоцький. Він назвав місто на честь дружини Кристини Любомирської. Саме таку назву пропонували повернути місту. Але громада Червонограда не погодилась на такий варіант.

У місті проводились громадські слухання і навіть голосування. Але з понад 65 тисяч мешканців Червонограда проголосували менше 3 тисяч осіб. З них майже половина підтримали те, щоб залишити Червоноград, решта голосів розділилась на користь Кристинопіль, Христинопіль, Шептицький.

Не змогли визначитись у питанні перейменування і депутати Червоноградської міськради. Тому назву міста визначив Комітет державної влади, а депутати Верховної Ради затвердили.

Назву Шептицький місту запропонували історики. За словами директорки філії Львівського музею історії релігії Галини Гриник, архієпископ Андрей Шептицький не раз приїжджав до Червонограда. Саме у Кристинопільському монастирі майбутній митрополит склав монаші обіти.

З переліком усіх перейменованих  населених пунктів можна ознайомитись на офіційному сайті парламенту

Читайте також: