У Львові написали рекомендації, як проєктувати інклюзивне середовище



Якими мають бути пандуси, підйомники чи плитка на тротуарах: у Львівській міській раді розробили рекомендації. Це затвердили це окремим рішенням. Кажуть, що до розробки залучали фахівців, які вже працюють з інклюзивністю. А напрацьовані рекомендації мали б допомогти різним установам, які мають забезпечити доступність до своїх будівель маломобільних осіб.

“Елементи доступності прописано у ДБН за 2018 рік. Однак вони дуже об’ємні, багатьом важко знайти те, що їх цікавить. Тому ми вирішили виокремити ті нормативи, які стосуються саме доступності і лаконічно описати. Також у цих рекомендаціях ми описали те, чого немає у ДБН. Ці рекомендації мають стати дороговказом для наших комунальних закладів, коли будуть облаштовувати елементи доступності, а також для наших забудовників”, – розповіла Ірина Маруняк, уповноважена з питань доступності Львівської міської ради.

Увесь перелік рекомендацій можна подивитись тут. А ось деякі з них:

  • Покриття доріжок і тротуарів: Має бути однорідним і забезпечувати хороше зчеплення як у сухому, так і у мокрому стані. Керамічна плитка повинна мати високий коефіцієнт антиковзання. Уникаємо насипних та крупнозернистих матеріалів, щоб не перешкоджати пересуванню на кріслах колісних або з милицями.
  • Пандуси: Важливо, щоб усі елементи пандуса були заокруглені для уникнення травм. Покриття повинне бути безшовним, щоб уникнути вібрацій, або мати високий коефіцієнт антиковзання, якщо пандус вистелений плиткою. Металеве покриття має враховувати мінімальну ширину чарунок (отворів), щоб туди не потрапляли різні елементи навігації у людей з вадами зору.
  • Підйомники: Рекомендуємо встановлювати їх у випадках, коли неможливо облаштувати нормативний пандус. Підйомник має бути розташований так, щоб ним можна було користуватися самостійно.